11 медала за състезателите на Карате клуб „Спартак” от световното първенство в Сърбия

12.10.2015 14:41

karate Pleven

Състезателите на Карате клуб „Спартак” се завърнаха от най-успешното за клуба представяне на провелото се през изминалия уикенд  в сръбския град Суботица Световно първенство по Шотокан  Карате-до. Това информираха днес от плевенския клуб.

В конкуренцията на 35 държави плевенските състезатели са спечелили  11 медала – 2 златни, 3 сребърни и 6 бронзови.

Дванадесетте състезатели на клуба са участвали във всички състезателни дисциплини и всички възрастови групуи.

Световни шампиони са Гергана Атанасова и Никола Чонов в дисциплината санбон кумите при 10-11 г. деца.

Гергана е потвърдила шампионската си титла от 2013 г. След  четири победи над опонентките си в категорията, а Никола е подобрил миналогодишното си постижение от световното в Полша, когато е завоювал бронзов медал. И за двамата това е трето световно първенство и с класирането си те са затвърдили позицията си на фаворити в българския национален тим при децата.

Вицесветовни шампиони са Тихомир Тодоров, Марк Томов и Бетина Кисьова.

kata otbor

При най-малките (8-9 г.) Тихомир е спечелил убедително в квалификационните кръгове на дисциплината ката, а на финала е отстъпил пред състезателя на Индия. Така се е класирал на второто място. За Тихомир това е първо участие на състезание от такъв ранг и показа устойчива психика и голям потенциал за бъдещи победи, коментират от „Спартак”.

Марк е изиграл трудни 4 срещи до финала при 14-15 г., юноши, в дисциплината шобу кумите и в решаващата среща за златния медал с 1:0 точкова разлика е отстъпил пред опонента си и спечели вицешампионската титла. Марк е сред 5-те най-перспективни състезатели на юношеския национален отбор на федерацията – няма участие на европейско и световно първенство без спечелен медал.

Бетина Кисьова е третата световна вицешампионка на България от това първенство в дисциплината шобу кумите. Нейното постижение е много значимо за отбора на България, защото е в една от най-трудните възрастови групи -18-21 г. девойки. Състезателките от тази възраст имат право да участват и при жени над 21 г. Бетина е спечелила титлата като е надвила опонентките от Унгария, Англия и е отстъпила само пред съотборничката си на финала. Финала в категория до 60 кг. е бил български.

otbor kumite pleven

Бронзовите медалисти в индивидуалните дисциплини са отново Тихомир Тодоров, но в дисциплината санбон кумите, Елица Станчева  при 10-11 г. в същата дисциплина и при 16-17 г. юноши Тодор Тодоров- шобу кумите.

За Елица това е първо международно отличие, като тя е републиканската шампионка в тази дисциплина за годината. Тодор след едногодишна пауза сее завърнал на международния терен и доказа качествата си. След вицеевропейската си титла през 2014 г. очаквано е отбелязал класиране и на това световно  първенство.

Никола Чонов 1

Никола Чонов със златен медал

Три бронзови медала са спечелили състезателите на плевенския тим „Спартак” и в отборните дисциплини ката и кумите.

Отборът ни по ката до 20 г. в състав Росица Николова, Бетина Кисьова и Мирела Йолова, се е класирал на трето място като е преборил отборите на Англия, Сърбия, Румъния и Италия. Медалът в тази дисциплина е много ценен, защото всички отбори са подготвени на изключително високо ниво и разликите в оценките при класирането са със стотни.

Мирела е направила отлично представяне и в ката индивидуално – от 27 състезателки се е класирала на 6-то място, а приносът й за успешното представяне на отбора е безспорен. Друг наш състезател – Станимир Костов при 12-13 г., момчета, се е класирал на пето место сред 16 състезатели. Стани е бил дебютант на първенството.

За Росица Николова – най-утвърдената ни състезателка в дисциплината ката, това е било последно участие в първенства от висок ранг, заради поредица от тежки травми. Ръководството на клуба изказва огромна благодарност за труда и постоянството през годините, и за това, че винаги е прославяла името на „Спартак”, на града ни и на България с престижните си класирания. Росица има в актива си две вицеевропейски титли, вицесветовна, 1 бронз от европейско и 2 бронза от световни първенства.

Гергана Атанасова 1

Гергана Атанасова със златото

Два бронза са донесли състезателите ни в дисциплините отборно кумите 12-15 г., юноши и отборно кумите, юноши + девойки 12-15 г. В отборите са участвали състезателите ни Ивайло Боев, Борислав Начев и Мирела Йолова. Те са спечелили бронзовите медали след две победи и една загуба.

„ Нямам думи да разкажа колко сме доволни от участието на състезателите ни в това Световно първенство. Те са пример за подражание на всички деца и юноши, за това от колко неща трябва да се лишат в името на развитието си. А за нас, техните треньори, те са необикновени, различни и заслужаващи уважение за усилията , които полагат, за да се развиват в любимия спорт“, казват треньори Милена Кирниколова и Маринела Петрова. 

Снимки: Карате клуб „Спартак“ –  Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: