Дискусия „за“ и „против“ гласуването по интернет ще се проведе днес в Плевен

02.10.2015 7:17

29.09.diskusiq

Национална кампания „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!“ организира в Плевен публична среща-дискусия на тема „Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври? Аргументи „за“ и „против“ гласуването по интернет“. Тя ще се проведе днес от 14 ч. в зала „Гена Димитрова“ на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.
В срещата-дискусия ще вземат участие експерти на Асоциация „Прозрачност без граници“ по изборните дела с дълъг опит в наблюдението на избори и изследването на изборните процеси в страната: Линка Тонева и Георги Методиев. След кратки презентации от страна на екипа ще има възможност за изказвания и отворена дискусия с представителите на местната общественост.
На 25 октомври българските граждани в страната и чужбина ще имат възможност да участват в национален референдум с въпрос “Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”. Референдумът ще се проведе успоредно с изборите за местни органи на властта. И докато последните се радват на повишено внимание в общественото пространство и сериозно присъстват в говоренето на политическите партии, референдумът и неговата важност за българското общество и българите зад граница остават на заден план.

Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International – Bulgaria), като част от кампанията „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!“, провеждана както на територията на страната, така и сред българските общности зад граница, организира серия от публични срещи-дискусии с представители на активната местна общественост в дванадесет български града по темата за референдума, важността му за нашето общество и с цел разясняване на аргументите полза на един от двата възможни отговора: „за“ или „против“ гласуването по интернет. С дискусиите се надяваме да допринесем за по-активно участие на референдума и за по-информиран избор на гражданите пред избирателната урна, споделят организаторите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: