С вдъхновяваща изложба Данаил Мицев отпразнува своя 80-годишен юбилей /снимки/

01.10.2015 19:08

1.10.Micev

Изложба на Данаил Мицев бе открита тази вечер в Арт център – Плевен. Поводът за нея е 80-годишният юбилей на художника, подбрал творби, които показват неговия път 60 години назад в изкуството.

„Имам една моя мисъл – Ако няма какво да кажеш на хората с това, което правиш, просто не го прави. За мен няма никакво значение какъв материал имаш в ръцете си – важното е да направиш нещо и да бъдеш разбран.”, каза пред „Плевен за Плевен” Данаил Мицев.

1.10. DMicev

Поздравителен адрес от името на вр.и.д. кмет на Община Плевен, арх. Трифон Иванов, поднесе зам.-кметът Дамянка Владимирова.”Поднасяме Ви нашето голямо признание не само за големия талант, с който сте благословен, а и за мисията да бъдете пазител и посланик на българската духовност, което е вашето истинско признание и същност.”, подчерта в поздрава си към юбиляра Дамянка Владимирова. Тя поднесе на Данаил Мицев букет цветя и плакет на Община Плевен.

1.10.Ilko

Специален поздрав за художника и неговите гости тази вечер бе и рециталът, подготвен от Илко Иларионов, подбрал стихове, написани от Данаил Мицев и издадени в поетичната му книга „Небесен звън”.

Изпълнители от Северняшкия ансамбъл също поднесоха своите музикални поздрави към твореца – юбиляр.

Изложбата, която може да бъде разгледана в следващите дни в Арт центъра, включва 82 картини, създадени в различни периоди от живота на Данаил Мицев и 6 скулптури, вдъхновени от женската красота.

1.10.DMicev 3

Няколко думи за Данаил Мицев:

Той е роден 1935 г. в село Крета, Плевенско. Завършва Художествената гимназия в София през 1957 г., след което е приет като особено дарование в Художествената академия без конкурсен изпит, откъдето малко по-късно е изключен по политически причини в резултат на донос от родното му село. След този повратен в живота му момент следват 30 години на творческо и физическо оцеляване. Демократичните промени у нас през 1989 г. дават шанс на 57-годишния художник да подреди първата си самостоятелна изложба – в Никопол.

Мицев реализира и мечтата на всеки художник – да живее и работи в Монмартър.

1.10.D.Micev 1

През 1994 г. художникът открива първата си самостоятелна изложба в Англия – в Кралския хотел „Инвернес курт“. На следващата година подрежда втора експозиция в „Едит гроув галери“. Следват изложби в Кеймбридж, както и участия в общи експозиции в престижни английски галерии. През 2005 г. Данаил Мицев подрежда юбилейна изложба за 70-годишнината си в Плевен.

Художникът създава творби в областта на живописта, рисунката, графиката, скулптурата. Негови произведения се намират в частни галерии и колекционери по цял свят.

publika

1.10.sev.ansambal

 

 

 

1.10.publika

 

1.10.izlojba

#тагове:

НАЙ-НОВИ: