Арх.Трифон Иванов, вр.и.д. кмет на Плевен: Ще търсим помощ от държавата за възстановяване на щетите

26.09.2015 16:14

26.09.press pleven

Ще търсим помощ от държавата за възстановяване на щетите в община Плевен след вчерашната силна буря. Това заяви днес на извънреден брифинг в Областна администрация вр.и.д. кмет на Община Плевен, арх. Трифон Иванов. Той каза, че от днес са започнали огледи на най-пострадалите места.

Ще припомним, че големи щети има нанесени както в самия общински център, така и в съседното село Буковлък. Там има наводнени къщи, като седем от тях са в тежко съсътояние и в момента се разчистват, пороят е отнесъл цялото асфалтово покритие на ул. „Орлица”. До утре вечер може да има прогнозни суми за размера на нанесените щети, но на пръв прочит вероятно става ясно за над 2 млн. лв., коментира арх. Иванов.

Той бе категоричен, че Общината ще поиска помощ от Правителството чрез Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Арх. Иванов обясни, че обявяването на бедствено положение не е било необходимо, тъй като бързо е реагирано още в първите минути на стихията. Незабавно е свикан Кризисният щаб. Критичните точки снощи в Плевен са били основно около кооперативния пазар, магазин „Билла” и изходът за София след подлеза на кв. „Сторгозия”.

Незабавно започна прочистването на тези пунктове от заседнали автомобили и изпомпването на водата, обясни арх. Иванов. Същевременно екипи на „Паркстрой” са започнали да отстраняват паднали дървета. Два часа след стихията е бил възстановен и градският транспорт на Плевен.

В отстраняване на последствията от стихията са били включени общинските дружества „Паркстрой” и „Инжстрой”, почистващите фирми „АСА”, „Астон сервис” и „Чистота”.

31 са били подадените сигнали за наводнени обекти, информира и комисар Емил Маринов, директор на РДПБЗН-Плевен. Реагирано е на 27 от тях, а при останалите четири гражданите са преценили, че могат да се справят, добави той. Комисар Маринов заяви, че първоначално усилията са били насочени към спасяване на блокирани хора. Сигнал за такъв случай е бил подаден за наводнени автомобил и микробус срещу завод „Мизия”. За щастие още преди пристигането на екипите хората са се били спасили, помощ е оказана за изваждането на автомобилите. Комисар Маринов също подчерта, че доброто съдействие с Общината е довело до бързото овладяване на кризата снощи.

Арх. Трифон Иванов уточни още, че се полагат усилия за редовното почистване на шахтите и уличните оттоци. Проблемът вчера е възникнал след като за кратко време се е изляло голямо количество дъжд.

Навременната реакция на Община Плевен и съвместните действия с Гражданска защита са довели до бързото и адекватно овладяване на критичната обстановка вчера, добави и областният управител Ралица Добрева.

Към момента обстановката в града се нормализира.

26.09.plostad dnes

#тагове:

НАЙ-НОВИ: