Осветиха новия параклис „Свети пророк Илия“ в Къшин (галерия)

21.09.2015 14:24

21.09.kashin1

Новият православен параклис „Свети пророк Илия“ в плевенското село Къшин бе осветен днес. Тържествения водосвет отслужи Плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в града. Гости на ритуала бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, областният управител Ралица Добрева, депутатът Владислав Николов, временно изпълняващият длъжността кмет на Община Плевен арх. Трифон Иванов, кандидатът за кмет проф. Димитър Стойков.

21.09.kashin2
Жителите на селото и гостите в празничния за Къшин ден бяха приветствани от председателя на читалищното настоятелство Пламен Петков, който отбеляза, че храмът е изграден от Народно читалище „Асен Златаров 1939“ изцяло със средства от дарения. Днешният ден ще остане паметен в историята на селото, тъй като от създаването му през 13-и век до днес то не е имало храм, отбеляза Петков. Нека се гордеем, че всички сме живели и помагали по време на изграждането му, призова той. Пламен Петков благодари на ръководството на Община Плевен и Общински съвет – Плевен за отстъпването правото на строеж и финансовата подкрепа за изграждането на параклиса. Проектът на параклиса „Свети пророк Илия“ в Къшин е дело на арх. Иво Петров, а негов конструктор е Анелия Петрова. Стенописите и изящните икони са на Марио Милев, а автор на иконостаса е Евгени Стефанов.

21.09.kashin3
Не са толкова много миговете в нашето ежедневие, когато се сътворява духовен храм, обърна се към гостите председателят на Парламента Цецка Цачева. Тя изтъкна, че в дни, като днешния нямаме нужда от силни слова и гръмки фрази, а от нещо, което да ни обединява. Цачева честити на жителите на Къшин новия храм и както подобава подари икона на Свети Илия с пожелание светецът да ни дава сили, да ни закриля и да прави вярата ни по-силна и непреклонна. Своето приветствие отправи и вр.и.д. кмет арх. Трифон Иванов, който пък от своя страна дари на храма икона на Света Богородица. След ритуала за доброто настроение на всички се погрижиха изпълнителите от Северняшкия ансамбъл.

21.09.kashin4

 

21.09.kashin5

 

21.09.kashin6

 

21.09.kashin7

 

21.09.kashin8

 

21.09.kashin9

 

21.09.kashin10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: