Изложба от военни униформи подреди млад патриот в Плевен (снимки)

21.09.2015 15:37

21.09.dim.ruski izlojba

Изложба от ръчно изработени военни униформи, които показват как е бил облечен и въоръжен българският войн през годините, е подредена днес в клуба на ВМРО-БНД в Плевен. Нейн автор е Димитър Руски. Той е член на младежката организация на ВМРО-БНД в Плевен, по професия е учител по георграфия.

21.09.izlojba vmro 1

Поводът за изложбата е утрешният празник – Денят на независимостта на България, 22 септември.

Всеки един от експонатите в изложбата е изработен от Димитър Руски или той лично е добавил по нещо от себе си.

При откриването на изложбата Руски бе облечен в капитанска униформа, характерна за българската армия точно от 1908 г., когато се обявява независимостта на България. Капитанската униформа е от Седми преславски полк.

21.09.izlojba vmro 2

Сред експонатите е и средновековна ризница, национална носия от смесен район в Якоруда с ятаган и пояс, ямурлук, казашка униформа на капитан от Руско-турската война, зимен шинел на капитан от Седми преславски полк, войнишка униформа и капитанска униформа от 19-ти шуменски полк, където е служил кап.Марин Куцаров, спасил българското бойно знаме по време на Първата световна война.

21.09.izlojba vmro

Един от автентичните предмети в изложбата е семейната реликва, която пази Димитър Руски – български караколак (овчарски нож). Той е бил притежание на пра прадядо на Димитър Руски, който с него се е бранил по време на Баташките кланета. Ножът се пази в семейството на младия патриот и се предава от поколение на поколение.

21.09.s noja

Изложбата включва и различни видове оръжия, амулети, както и монети от началото на 20 век.

Експозицията е показвана до момента пред ученици. Тя ще остане само днес в клуба на ВМРО-БНД в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: