Плевенчани ще отбележат 97-годишнината от Дойранската епопея

16.09.2015 15:36

16.09.doyran

По повод 97-годишнината Дойранската епопея радетелите за честване на епичните събития канят всички родолюбиви граждани на Плевен да изразят почитта си към героите от Девета пехотна плевенска дивизия, загинали в славните боеве на Дойранския фронт по време на Първата световна война. Събитието ще се проведе на 18 септември, петък, от 10:00 часа пред паметната плоча на Девета пехотна плевенска дивизия в градската градина (до паметника на Четвърти пехотен плевенски полк), съобщават от Военен клуб – Плевен.
За първи път годишнината от Дойранската епопея се отбелязва тържествено на 18 септември 1926 г. от частите на плевенския гарнизон. От няколко години зад идеята да се възроди традицията за честване на годишнината от Дойранската епопея застават Военен клуб – Плевен, патриотични организации и сдружения, родолюбиви граждани.
От 16 до 19 септември 1918 г. офицерите и войниците от Девета пехотна плевенска дивизия под командването на генерал Владимир Вазов в ожесточени боеве опазват българските позиции и разбиват вражеските войски, въпреки няколкократното им превъзходство в численост, въоръжение и огнева мощ. На 19 септември 1918 г. обединените силите на Антантата /Съглашението/ предприемат последната си атака на Дойранския фронт и търпят пълен погром. Девета пехотна плевенска дивизия записва една от най-блестящите страници в българската военна история – победата при Дойран. Тази победа е с решаващо значение. Макар да е в лагера на губещите в Първата световна война, България успява да постигне една важна клауза при подписване на примирието – да не бъде окупирана от войски на съседни държави.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: