Млади възрожденци от Плевен дебатираха необходими ли са днес народните будители

15.09.2015 14:27

vazrojdenci

Кръгла маса на тема «Необходими ли са народните будители днес» бе открита днес в зала «Плевен» на Областна администрация от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Дискусията е съвместна инициатива на Община Плевен и Общобългарския комитет „Васил Левски”. Специално участие в нея взе акад. Антон Дончев.

botev

Залата бе изпълнена с ученици, членове на клубовете «Млади възрожденци» в Плевен, които в началото на форума по покана на председателя на Общобългарския комитет «Васил Левски», Васил Василев, изпяха заедно химна на Р България.

Сред участниците в кръглата маса бяха и кметът проф.д-р Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, депутатът Владислав Николов, почетният председател на Националния поход «По стъпките на Левски» Васил Копчев.

cacheva debat

«Патриотизмът и демокрацията изискват упоритост, последователност и всекидневни усилия. Те се възпитават от най-ранна детска и ученическа възраст, те са приоритет и трябва да бъдат на семейството, училището, на обществото ни като цяло», каза в приветствието си към участниците в дискусията Цецка Цачева. «Не е достатъчно, продължи тя, да кажем, че сме българи и подкрепяме демокрацията, а след това да живеем само според собствената си изгода…България има нужда от всички нас, днес, тук и сега.»

vazrojdenci 1

«15 септември би могъл да бъде наречен празник на очилата. Ние всички, не си даваме сметка, но гледаме всъщност света с очила, с очилата на нашето познание за света», с тези думи се обърна към участниците в кръглата маса акад. Антон Дончев. «Нашето училище, вашите учители ви дават очилата, с които вие точно и ясно да видите света. Голяма трагедия е, когато ви се дават лоши очила, когато диоптрите не отговарят на вашето късогледство или далекогледство. И всички ние носим огромната отговорност, тези очила да бъдат чисти и точни», добави още акад. Дончев. Той посъветва младежите, събрали се в зала «Плевен» днес да почистват всеки ден своите очила с нови знания.

«Ние трябва да познаваме своята история, за да разберем в днешния ден какви богатства притежаваме», каза още акад. Дончев.

След вълнуващото слово на акад. Антон Дончев дискусията продължи с участието на момчетата и момичетата от клубовете «Млади възрожденци».

#тагове:

НАЙ-НОВИ: