446 първокурсници посрещнаха в Медицински университет – Плевен /снимки/

14.09.2015 12:53

MU studenti1

446 студенти първокурсници посрещанаха днес в Медицински университет – Плевен. От тях 360 са приети редовна форма на обучение по държавна поръчка и срещу заплащане.

Тържеството по откриване на учебната година се състоя в зала „Магнум” на Втора клинична база.

Празникът започна с посрещане на Академичното ръководството с изпълнение на химна на академичната общност Gaudeamus от Общинска хорова формация с диригент Анелия Дечева. След това проф. Маргарита Александрова, зам.-ректор по учебната дейност, представи историята на висшето учебно заведение.

MU Tomov1

„За всички нас този ден е специален, защото висшето училище в нашия град отваря врати за 41-ви път, за да посрещне своите студенти първокурсници.”, каза в приветствието си ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов. „Ние сме университетът новатор, който не спира да се развива и го прави заради вас – младите хора, за да израстнете в утрешния ден като по-добри лекари, по-добри здравни специалисти, от които има нужда нашата страна, нашата здравна система, българския пациент”, добави още ректорът. В заключение проф.д-р Томов пожела здраве и много вълнуващи мигове в студентски живот на първокурсниците.

MU kmet1

Своя поздрав към студентите поднесе и кметът на Община Плевен, проф.д-р Димитър Стойков. Сред гостите бяха и чл.кор.проф.д-р Григор Горчев, директорът на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен доц.д-р Цветан Луканов, ръководители на структури в системата на здравеопазването.

MU akademika 1

На тържеството бяха представени основните структурни звена от деканите на факултетите „Медицина”, „Обществено здраве”, „Здравни грижи” и директора на медицинския колеж. Прозвучаха приветствия, а на финала първокурсниците, приети с най-висок бал по специалности от трите факултета и колежа, получиха своите студентски книжки от ректора.

MU1

Ще припомним, че за академичната 2015/2016 година общо 360 първокурсници с прием след средно образование започват своето редовно обучение по държавна поръчка и срещу заплащане. Новоприетите медици са общо 129, от които 90 български граждани по държавна поръчка, 7 – чуждестранни граждани с българско самосъзнание от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония, приети от Министерството на образованието по Постановление на Министерски съвет и 32 български студенти, приети „Медицина” срещу заплащане.

hor1

Общият брой студенти, приети за обучение след средно образование във всичките 8 бакалавърски специалности на факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и Медицинския колеж е 231. От тях общо 7 първокурсници са записани в платен курс на обучение по специалностите „Медицинска сестра”, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и „Помощник-фармацевт”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: