10 деца и юноши са били ранени в Плевенско през ваканцията при тежки ПТП

08.09.2015 12:37

8.09.ptp

През лятната ваканция на територията обслужвана от ОД на МВР – Плевен са настъпили 9 тежки ПТП с участието на деца и юноши до 17-годишна възраст без загинали с 10 ранени деца и юноши. Според вида на участника в движението същите се разпределят както следва:
– като пешеходци са настъпили 2 автопроизшествия, без загинали с 2 ранени деца и юноши;
– като водачи /велосипед или двуколесно ППС/ са настъпили 4 ПТП, без загинали с 4 ранени деца и юноши;
– като пътници в ППС са настъпили 3 тежки автопроизшествия, без загинали с 4 ранени деца и юноши.
През учебната 2014-2015 година на територията обслужвана от ОД на МВР – Плевен с участие на деца и юноши до 17 годишна възраст са настъпили 21 тежки ПТП без загинали с 26 ранени деца и юноши. Според вида на участника в движението същите се разпределят както следва:
– като пешеходци са настъпили 11 автопроизшествия, без загинали с 11 ранени деца и юноши;
– като водачи / велосипед или двуколесно ППС / са настъпили 4 ПТП, без загинали с 4 ранени деца и юноши;
– като пътници в ППС са настъпили 6 тежки автопроизшествия, без загинали с 11 ранени деца и юноши.
Особено са застрашени първокласниците и децата до 14 годишна възраст при отиване и връщане от училище. Според статистиката те пострадват най-вече, като пешеходци при внезапно слизане на платното без оглеждане и преценка скоростта на автомобилите, неправилно движение по пътното платно, рисково навлизане на пешеходните пътеки, неправилно пресичане пред и зад паркирани автомобили.
Основната причина за настъпване на пътнотранспортни автопроизшествия е движението с несъобразена скорост, отнемането на предимство, съчетано с неправилно слизане и движение на пешеходците по платното.
Автопроизшествията настъпват главно на хоризонтални, прави улични отсечки между кръстовища, където автомобилите се движат с по-висока скорост.
При значителна част от ПТП е налице, като съпътстваща причина е липсващият или недостатъчен родителски контрол над децата и юношите. Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.
Най-голям брой от настъпилите тежки автопроизшествия с участието на пешеходци са в населените места поради внезапно и неправилно пресичане на уличните платна.
Увеличена е аварийността с децата пешеходци, които пострадват при внезапно слизане на платното без оглеждане и преценка скоростта на автомобилите, неправилно движение по пътното платно, рисково навлизане на пешеходните пътеки, неправилно пресичане пред и зад паркирани автомобили.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: