Плевен празнува Съединението на България (галерия)

06.09.2015 12:30

6.09.saedinenie1

Стотици плевенчани се събраха днес край паметника на Четвърти пехотен плевенски полк в Градската градина, където се състоя тържественият ритуал по повод Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември. Сред официалните лица бяха кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, заместниците му Дамянка Владимирова и Стефан Петков, секретарят на Общината Бранимир Мирчев, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, депутатът Владислав Николов, общински съветници. Честването започна с църковен ритуал, отслужен от свещеници от православните храмове в града, а в тържеството участваха още Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков и представителна част от гарнизон Плевен.

6.09.saedinenie2
„Изминаха 130 години от паметния съдбовен 6 септември 1885 г., когато бе провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На този ден възтържествува една велика българска кауза – каузата на единството, националното достойнство и историческата справедливост“, каза в словото си кметът проф. Димитър Стойков. Той посочи, че народът ни не се е примирил с диктата на Великите сили и не е позволил повече да кърви раната на разкъсаната ни Родина. Този ден въплъти смелите мечти на Раковски, Каравелов, Левски и Ботев, примера на първостроителите на Търновската конституция и волята и устрема на радетелите за цялостна българска държава, отбеляза проф. Стойков.

6.09.saedinenie3
Кметът призова, отгръщайки тази свята страница, да признаем колко се нуждаем в нашето съвремие от единение, безкористност, от мъдри и принципни лидери и държавници, вслушващи се във волята на народа си. Такива каквито не се поколебаха да бъдат предците ни, написали тази страница и останали завинаги в паметта на поколенията, каза още проф. Димитър Стойков.

6.09.saedinenie4

 

6.09.saedinenie5

 

6.09.saedinenie6

 

6.09.saedinenie7

 

6.09.saedinenie8

 

6.09.saedinenie9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: