Плевенчани казаха „Не!” на убийствата на деца на пътя

05.09.2015 19:12

deca pateka1

Плевен бе един от градовете днес в страната, където се проведе Национално шествие под мотото „Аз съм бъдещето! Не ме убивай!”. То е организирано в памет на всички загинали по пътищата на България деца.

Шествието тръгна в 18 часа от началото на Старата главна, продължи към театъра и от там към пешеходната пътека при Дома на книгата, където с минута мълчание бе почетена паметта на всички загинали в катастрофи деца.

kmet cvetq1

Сред дошлите бе и кметът на Община Плевен, проф.д-р Димитър Стойков, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, общински съветници.

В шествието активно участие взеха деца от НУ „Христо Ботев“ – Плевен и техни учители. Момченцата и момиченцата бяха облечени в светлоотразителни жилетки и предвождаха шествието с плакат с надпис „Някой те обича! Карай внимателно!“.

„Организираме това шествие в памет на децата, загинали по пътищата, които никога вече няма да влезнат в детските градини, в училищата”, каза Емилия Карабулева, представител за Плевен на фондация „Безопасни улици от Валя” и сред организаторите на шествието. „За последните 10 години, продължи тя, по пътищата на България са загинали 9000 души”.

ulici

От фондация „Безопасни улици от Валя” ще проведат в навечерието на учебната година проверки за това как се обезопасяват районите около детските и учебните заведения.

ulici 11

„Надяваме се по този начин – като се събираме граждани, майки, деца, да обърнем вниманието върху проблема с пътната безопасност и да бъдем чути от управляващите. Искаме да запазим живота на децата си”, добави още Емилия Карабулева.

ulici 31

ulici 21

#тагове:

НАЙ-НОВИ: