В шарено дефиле преминаха участниците във фоклорния фестивал на Плевен /снимки/

04.09.2015 18:57

folklor pleven 2

Пъстро, шумно и весело дефиле огласи в следобедните часове центъра на Плевен. То бе от участниците в първия Международен фестивал „Плевен пее и танцува”, на който градът ни е домакин днес и утре.

Организатори са Община Плевен и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен. Събитието се провежда под патронажа на кмета проф. д-р Димитър Стойков с подкрепата на Посолството на САЩ в България.

festival 6estvie

 

Половината от участниците са чуждестранни самодейни състави от побратимени на Плевен градове. От българска страна участват непрофесионални състави от различните етнографски области.

folklor pleven 3

Дефилето тръгна от Драматично-кукления тетаър „Иван Радоев”, премина през Централ мол, където участниците се спряха за кратки изпълнения, и потегли към площад „Възраждане”. Там бяха обявени и първите отличия – от конкурсната програма на българските участници. Оценяването на изпълненията е поверено на жури в състав председател: доц. Георги Хинов – директор на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци  „Иван Вълев” – гр. Плевен  и заместник председател на сдружението на хореографите в България; членове: Димитрина Кауфман – доктор на изкуствознаниетопрофесор – фолклорист – гр. София; Любен Василев – директор на Ансамбъл „Мизия” – гр. Търговище,  и заместник-председател на СБМТД; Стоян Господинов – директор на ансамбъл „Добруджа”  – гр. Добрич; Генчо Генчев –композитор, член на Управителния съвет на композиторите в България, – гр. Видин.

folklor pleven 4

След награждаването фестивалът бе открит официално от кмета на Община Плевен проф.д-р Димитър Стойков. „Горд съм, че тези дни Плевен е по-пъстър и красив с неповторимите балкански носии от пет страни, по-колоритен с техните неподражаеми ритми, песни и танци, по-богат с емоции и приятелства. Убеден съм, че с общите ни усилия фестивалът ще се утвърди и ще привлича все повече участници от различни континенти.”, каза в приветствието си кметът.  Заедно с него да приветстват участниците бяха и областният управител Ралица Добрева и народният представител от ГЕРБ Владислав Николов.

kmet folkl

Утре участниците ще разгледат исторически забележителности на Плевен. В 16 часа в Актовата зала на Община Плевен кметът проф. д-р Димитър Стойков ще приеме делегациите от Браила и Волос и ръководителите на съставите участници. От 17 ч. на пл. „Възраждане” започва конкурсната програма за чуждестранните фолклорни формации.

folklor pleven

В 20.50 ч. журитo ще обяви и връчи наградите, с което приключва фестивалът.

folklor pleven 6

folklor pleven 5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: