Реализиран проект за около 650 000 лв. представиха в Левски

25.08.2015 10:18

Jpeg

На 24 август в заседателната зала на Община Левски се проведе пресконференция във връзка със завършването на проект „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие в защитена зона „Обнова – Карамандол ”. Кметът на Община Левски, Любка Александрова, представи резултатите от приключеното строителство на първия голям проект на Община Левски подписан от нея , стартирал през 2012 г. За успешното приключване на проекта благодари на експертите от Община Левски и изпълнителите. Общината вече има три съоръжения за оводняване на старите корита на р.Осъм и възстановявате на флората и фауната в прилежащите и територии , каквато е и целта на проекта. Цялото поречие на р.Осъм в община Левски е включено в НАТУРА 2000.
Вероника Славова – гл. експерт в Дирекция ”Градоустройство, архитектура и хуманитарни дейности” в Община Левски представи дейностите преминали 7 етапа на развитие – от идеята, стартирането, до реализирането на проекта. Разяснени бяха и екологичните, социални и икономически ползи от опазването на биологичното разнообразие в района , които ще станат очевидни в близките години.
На пресконференцията присъстваха: инж.Бойка Стефанова- представител на строителен надзор от БГ «Инженелинг», инж.Любомир Шербетов – Водстрой ВТ АД гр.Велико Търново, инж.Цезарин Цанков – представител на проектантите от Геоком-М и др.
Общият бюджет по проекта е в размер на около 650 000.00 лв, като 85% от средствата са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% са чрез национално публично финансиране.
Възстановяването на коритото на р. Осъм и прилежащите територии, разположени предимно по средното и долното течение на реката, които са с голяма природозащитна стойност и богато биоразнообразие е основна цел на проекта. Предприетите хидротехнически мерки ще спомогнат за възстановяне на естествения природен баланс в защитената зона и ще доведат до опазване и възстановяване на местообитанията в нея.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: