Плевен вече е с оранжев код за гръмотевична дейност, възможни са и градушки

20.08.2015 16:02

20.08.oranjev

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) определя към момента оранжев и жълт код за дъжд и гръмотевична дейност на територията на цялата страна, съобщи на сайта си МОСВ.
Областите с оранжев код са Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали и Хасково, сочат данните от картата на опасните явления за днес в сайта на НИМХ-БАН. В областите с оранжев код до края на деня и през нощта ще има интензивни и значителни валежи с гръмотевици. Възможни са и градушки. Общото очаквано количество на валежите е 40-60 литра на квадратен метър, информират от МОСВ.
При оранжев код за дъжд са възможни наводнения на имоти и транспортната мрежа, прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможни са и опасности при шофиране, заради намалена видимост и аквапланинг. При оранжев код за гръмотевични бури са възможни поражения върху сгради и дървета, внезапни наводнения, пориви на вятъра и градушки. Могат да се очакват и смущения в транспорта и дейностите на открито.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: