Днес Православната църква почита Свети Иван Рилски

18.08.2015 7:36

Православната църква отбелязва днес Успението на свети Иван Рилски Чудотворец, смятан за небесен покровител на България. Св. Иван Рилски Чудотворец е роден около 876 година в село Скрино, край Дупница. Живял е по времето на княз Борис (852 – 889 г.) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син – цар Петър.

rilski
До 25-годишната си възраст е бил пастир, а после постъпил в близкия манастир „Св. Димитрий“ под връх Руен. Там получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал за дълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Подвизавал се на много места, докато накрая се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал Рилския манастир, който съществува вече 1000 години.
Починал в самота на около 70-годишна възраст на 18 август 946 година. Погребан бил в притвора на църквата в каменна гробница, запазена и до днес. След неговата смърт учениците му пренесли с почести тленните му останки от Рилската обител в Средец. През 1183 година мощите са били пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен Първи тържествено пренесъл мощите на свети Иван Рилски в Търново, където останали почти три столетия. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: