Диплом за принос в опазването и развитието на културата и традициите получи читалището в Байкал

17.08.2015 14:20

17.08.baykal1

С диплом за принос в опазването и развитието на културата и традициите се завърнаха представителите на Народно читалище „Пробуда 1925″ – Байкал от XVI-ия Международен фолклорен фестивал на румънската/влашката песен и танц, провел се от 14 до 16 август в Брегово и Видин. Това научи „Плевен за Плевен“ от секретаря на читалището Красимира Дамянова. Както писахме, там Фолклорна група „Дунавски ритми“ се представи с танците „Ситно влашко“ и „Зързаря, Зързаря“, като изпълнителите бяха облечени в автентични носии на по 120-150 години.

17.08.baykal2
Инициатор за провеждането на Международния фолклорен фестивал, в който участие взеха 16 фолклорни състава от България, Румъния, Македония и Сърбия, е Асоциацията на власите в България, а специални гости бяха Н. Пр. Антон Пъкурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в България; Виктор Дедю – дипломатически съветник в румънското посолство в България, Борислава Борисова, зам.-кмет на община Видин, директорът на РИМ – Видин Фионера Филипова, председатели на влашки организации от Сърбия, Румъния и България, кметове на села от регион Видин, секретари на читалища, представители на медиите.
В рамките на фестивалната програма се е провел и симпозиум на тема “Народната носия – история, традиции и култура, особености и развитие”, на който Красимира Дамянова е представила презентация, посветена на автентичните носии от селото.
Снимки: личен архив

17.08.baykal3

 

17.08.baykal4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: