Против готвени промени в Закона за енергетиката са плевенските енергетици от ТЕЦ-а

22.07.2015 8:05

Ние, енергетиците от “Топлофикация – Плевен” – ЕАД, производители на топло и електроенергия сме силно притеснени от приетите на първо гласуване и предложени и одобрени от Комисията по енергетика към Народното Събрание за второ гласуване промени в Закона за енергетиката в частта му за създаване на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който да компенсира недостига на средства за покриване на разходите на Обществения доставчик – НЕК – ЕАД чрез вноски, които да бъдат в размер на 5 % от месечните приходи от продадена електрическа енергия на всички производители на електрическа енергия. Това пише в декларация на синдикалната организация при НСФЕБ-КНСБ, разпространени в медиите.

27.08.tec_

Известно е, че към топлофикационните дружества през последните години се провежда политика на рестрикции по отношение на признаване на разходи и определяне на цените, което от своя страна води до невъзможност за положителен финансов резултат. От друга страна недостига на оборотни средства поради предварително заплащане на природния газ, ненавременното заплащане на топлоенергията от битовите клиенти и закъсняващите плащания на продадената електроенергия, водят до задълбочаващи се финансови и технически проблеми.
Лишаването от още 5 % от приходите от продажба на електроенергия, изискването за срочно плащане до 15 число на месеца, възможността за събирането на вноските по реда на данъчно-процесуалния кодекс както и непризнаването на вноските като разходи при ценовото регулиране води до финансов колапс на дружеството и невъзможност за изпълнение на дейността ни.
“Топлофикация-Плевен” ЕАД е обществен доставчик на топлинна енергия и трябва да спазва своите лицензионни задължения за сигурност на доставките при изпълнението на услуги от обществен интерес. С тези намерения за промени се създават реални опасности за невъзможност за спазване на тези задължения и фалити в сектора.
Ние енергетиците от “Топлофикация – Плевен” – ЕАД не можем да се съгласим с този допълнителен способ за намаляването на необходимите ни годишни приходи, което крие от своя страна явна опасност да се окажем в положението на НЕК- ЕАД.

Декларираме, че ще използваме всички законови и нормативни форми за протест за отстояване на правата ни и за неприемане на горепосочените промени в Закона за енергетиката.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: