Над 11 800 персонални кода са издадени в НАП – Плевен, вече получаваме ПИК във всеки офис на Агенцията

22.07.2015 14:33

22.07.pik

Персоналният идентификационен код (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите, вече може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната срещу лична карта. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите.
Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с кода физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги. Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможността за автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията; подаване на осигурителната декларация 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права), декларация образец 5 (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване), декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори.
Над 320 000 са фирмите и физическите лица, ползватели на персонални кодове до момента в страната. Справките за задължения и плащания, направени на сайта на НАП от началото на 2015 годината по интернет с персонален код са над 2 милиона.
В офис на НАП Плевен са издадени общо над 11 800 персонални кода на граждани, от тях 1 215 са се възползвали от възможността през изминалата данъчна кампания да подадат декларация за доходите получени през 2014 година.
С предимствата и възможностите на ПИК може да се запознаете в брошурата издадена от НАП „Вземи своя персонален код“. Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg, на информационния телефон 070018700 или телефон 064/ 898 336 в офиса на НАП в Плевен на адрес ул.”Дойран” № 43, етаж 4 в салона за „Услуги за клиенти“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: