Сдружение „Артилерия“ с нова идея – за музей на Девета пехотна плевенска дивизия

20.07.2015 11:42

20.07.artileriq

Идея за създаване на музей на Девета пехотна плевенска дивизия имат от сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“. Това съобщи днес председателят на УС на организацията о.р.подп. Радослав Георгиев по време на тържествено събрание по повод 10-ата годишнина от създаване на „Артилерия“.
Празничното събиране се състоя в конферентната зала на Военния клуб. Специално място в бъдещия музей ще бъде отделено на нейния най-изявен командир – ген. Владимир Вазов, патрон на сдружението, поясни Георгиев. Той припомни моменти от историята на сдружението и някои от най-значимите му дейности. Сдружение „Артилерия“ бе създадено точно преди 10 години, на Илинден 2005 г. по желание на мнозинството от артилеристите в Плевенския гарнизон е сформирано сдружението. Неговата цел и до днес е запазване на интелектуалния потенциал на всички служили в българската армия в полза на обществото.
До момента към сдружението има изградени асоциирани клубове в Ботевград, Разград, Търговище, Шумен, Клисура и София.
За изминалите 10 години артилеристите са провели 158 мероприятия, значителна част от тях са в полза на обществото. Сред тези, получили обществен отзвук инициативи, са връчване на ежегодния приз „Доблест“ за ученици, отличаване с награда „Лидер на специалността полева артилерия“, организиране на поредица от ученически конкурси, посветени на родината и значими личности от българската история, провеждане на съвместни дейности с МВР а органичаване на битовата престъпност и т.н.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: