Откриха 21-ия Национален поход „По стъпките на Левски“

12.07.2015 19:53

pohod

Пред паметника на Васил Левски в Плевен тази вечер бе открит 21-ият Национален туристически поход „По стъпките на Левски“. Участие в него ще вземат рекорден брой родолюбци – над 220. От тях 110 тази година са само младите участнициученици от плевенските гимназии – МГ „Гео Милев“, Езикова гимназия, СОУ „Иван Вазов“, ДФСГ „Интелект“, СОУ „П. Яворов“.

За да изпратят походниците пред паметника на Апостола бяха народният представител Владислав Николов, зам.-областният управител арх. Бойко Балатков и кметът на Плевен проф.д-р Димитър Стойков.

kmet pohod

„За мен е чест и съм особено радостен да ви приветствам в началото на 21-ия поход „По стъпките на Левски“. Изказвам своето уважение към организаторите за тяхната апостолска дейност, за твърдостта и волята, с която работят, за да превърнат тази инициатива в една от най-родолюбивите традиции в нашата съвременност. Приветствам и участниците за смелостта им да тръгнат по стъпките на Апостола, стъпки, донесли свободата на България“, каза в приветствието си към участниците в похода кметът на Плевен проф.д-р Димитър Стойков. „Не случайно, продължи той, в Плевен се зароди идеята за този поход. Плевен винаги е бил люлка на българщината, на българските традиции“.

pohod 5

След приветствените думи бяха поднесени цветя пред паметника на Левски, а участниците получиха последни напътствия от Васил Копчев, създател на похода.

Осем са лъчовете, които тръгват от Плевен и трябва да достигнат в Карлово на 18 юли. Първите потеглиха още вчера. Това е шести лъч с ръководител д-р Галя Цветкова. Утре в 7 часа потеглят втори лъч с Павлин Цонев и Галина Вълчешка. На 14 юли от 9 часа тръгва трети лъч с ръководител Ангелина Маркова, а на 15 юли потеглят първи лъч с Юлия Николова и Валентин Минков, четвърти с Димитър Петров и пети с ръководители Свилен Стойчев и Петранка Кубратова.

pohod2

На 16 юли потеглят ветерантите от седми лъч на Емил Недков и Цецко Босев, както и осмият ретро лъч на Васил Копчев. Той е с участници от 90-те години на миналия век, някои от които са и създатели на похода.

И тази година символите на похода са знамето, тениските с лика на Левски и песнопойката. За повече колорит отново се прогрижи д-р Цветкова, по чиято заръка са изработени жълти козирки с надпис „Национален поход Плевен – Карлово 2015“.

pohod levski

Походът е реализиран с подкрепата на Община Плевен, осигурила 2000 лв. за транспорта на ученици и студенти, 1300 лв. лични средства е дал за каузата Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, с 1000 лв. подкрепа са оказали от Българския туристически съюз.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: