Сребърен медал за Ивет Горанова на Световна Младежка Купа по карате

07.07.2015 16:34

От 29 юни до 5 юли в град Умаг, Хърватска, се проведе 8-мото издание на Карате 1 Световна Младежка Купа по карате и младежки тренировъчен лагер. Събитието се организира и провежда ежегодно от Световната Карате Федерация /WKF/. Карате 1 лигата са състезания с огромна конкурентност и висока световна оценка. В състезанието участваха 639 каратеки от 34 държави от всички континенти.Тренировъчния лагер се проведе от 30-ти Юни до 2-ри Юли. Трите трнировъчни дни бяха запълнени с тренировки на инструктори – водещи имена в световното карате: Лука Валдеси – Световен и Европейски Шампион ката; Хоанг Нган Нгуйен – Световен шампион ката и член на Комитета на Атлетите на Световната Карате Федерация; Предраг Стоядинов – Световен и Европейски шампион кумите – треньор на сръбския национален отбор; Дайвид Бенетело – Световен и Европейски шампион кумите и Председател на Комитета на Атлетите на Световната Карате Федерация. На лагера взеха участие около 700 атлета от целия свят –състезатели на бойния спорт с не едно класирания от международни състезания.

Petromax
Плевенският Клуб Бойни Изкуства „Петромакс” – член на Българската Национална Карате Федерация /БНФК/ изпрати двама свои възпитаници – национални шампиони в дисциплина кумите индивидуално – младежите Ивет Горанова и Станислав Цанов. Учениците на Спортно Училище „Георги Бенковски” гр. Плевен – спорт карате, участваха на всички тренировки на лагера и представиха отлично школата си, родината си и треньорите си на 8-мата Световна Купа за младежи. Ивет Горанова извоюва вицешампионска титла в категорията си до 54 кг., а Станислав Цанов, на който това състезание бе първото от такъв ранг и мащаб, стигна до четвърт финал в категория до 63 кг. Горанова игра общо 5 срещи. Първа среща с Австрийката Лейла Топалович – Ивет не позволява да й бъде нанесена оценка, надвива Топалович с 6 на 0 точки. Втора среща с представителка на домакините – Хърватката Катерина Сулек – отново победа с 3 на 0 за Горанова. Трета среща се оказа фатална и за представителката на Словенския национал – Нина Зупанчич – 40 секунди преди края на двуминутната среща Ивет вече бе вкарала различни техники и бе стигнала 8-те точки за преключване на срещата – Нина не успя да нанесе и 1 точка на Горанова и срещата приключи – 8 на 0 за България. Горанова продължи с дългоочакваната среща с Хърватката Йелена Пехар – бронзова медалистка от Европейското по карате за 2014г. Двете опонентки си размениха множество техники с крака и ръце, но в крайна сметка точки на Пехар не бяха дадени – техниките й не успяха да стигнат до Горанова, която на свой ред отбеляза 7 точки – две техники с крака в главата – всяка за 3 точки и една техника с предна ръка довършиха представителката на домакините. Горанова, вече изморена от предходните си срещи, на които не позволи да й бъде нанесена дори една оценка, но най-вече изморена от полуфиналната си среща, загуби на финала от друга представителка на домакините Садеа Бечирович. Горанова очаква повторна среща и реванш с Бечирович на идното Световно Първенство: „Подготовката ми за това състезание от световен мащаб бе усилена и продължителна. Бях силно концентрирана най-вече на срещата си с Йелена Пехар, защото тя играе наистина много добре. За мен победата ми с резултат 7 на 0 означава много. На такива състезания е много важно каква тактика избираш по време на играта си. За финалната си среща не успях да се фокусирам както трябва и избрах може би не толкова правилна тактика, която си грешка със сигурност ще поправя при следващата си среща със Садеа на Балканското Първенство по карате в Хърватска този Декември. Надявам се, треньорите ми да са доволни от представянето ми, въпреки финала, защото наистина се старах много.”
Станислав Цанов демонстрира чудесни техники и спортсменска игра в срещите си, но загуби на четвъртина финал от представител на Руския национал – Лазура Витали, който на свой ред пък загуби от представителя на Словакия – шампиона на категорията и не можа да изтегли Цанов за репесажите.
Треньорите на „Петромакс” Плевен са изключително доволни от представянето и на двамата си възпитаници. Семпай Ангел Ленков и сенсей Русалин Русалинов очакват златни медали на следващото представяне на каратеките. На лъвчетата на КБИ „Петромакс” им предстои летен тренировъчен лагер в Кранево и участие в Международна Купа по карате.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: