Абитуриентите плащат сами здравните си вноски преди да започнат да следват в Алма матер или работа

25.06.2015 14:00

Абитуриентите трябва да подадат декларация образец 7 в офиса на НАП за това, че ще се осигуряват за здраве сами след завършване на училище, напомнят от НАП. Това е необходимо, тъй като в общия случай учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година и преди да започнат следването си във висше училище през септември или октомври попадат в период от време от три месеца, когато не са нито „ученици“, нито „студенти“. Само пред тези от тях, които веднага след завършването си започнат работа и се осигуряват от работодателите си, не стои такава необходимост.

ez2
За сметка на републиканския бюджет здравно се осигуряват всички ученици, навършили 18 години, до завършване на средното си образование и студентите – редовно обучение, до навършване от тях на 26 години. През останалото време трябва сами да плащат вноските си за здравно осигуряване в размер на 16,80 лева на месец, тъй като съществува възможност да бъдат прекъснати здравно-осигурителните им права. Бъдещите студенти, освен че трябва да внесат здравноосигурителните си вноски, трябва предварително и да подадат и осигурителна декларация образец 7. Срокът за подаването й е 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от всеки, който не е осигурен на друго основание. Тоест, ако учениците от 1 юли са в това качество и трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, необходимо е до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес Декларация образец 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от ЗЗО“. Образецът може да бъде изтеглен от сайта на НАП www.nap.bg: /секция „За гражданите“/ Здравно осигуряване/ Декларации и заявления/.
Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, завършващите средно образование могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор, както и в Офиса на НАП в Плевен, на адрес ул.”Дойран” № 43, етаж 4 в салона за „Услуги за клиенти“ или на телефон 064/898 336.
Снимка- архив, илюстрация

#тагове:

НАЙ-НОВИ: