Близо 47.5 млн. лева за Плевен по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020

23.06.2015 12:52

23.06.mrrb

47 462 582,32 лв. са средствата, определени за Община Плевен по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Това съобщи на пресконференция в БТА днес кметът на Общината проф. Димитър Стойков. Вчера той бе в София, където Министерството на регионалното развитие и благоустройството разпредели 1.4 млрд. лв. на 39 големи български общини. На официална церемония на местните власти бяха делегирани правомощия сами да избират и оценяват проектите, които да бъдат финансирани от програмата.
Кметът отбеляза, че това дава редица предимства на общините, но от друга страна е и много задължаващо и отговорно. Той не скри удовлетворението си от размера на сумата, определена за Плевен, давайки като пример, че град като Пловдив ще разполага с 81 млн. лв. В тази сума ще влязат обекти, които са в Интегрирания план за градско развитие на Плевен, ще търсим варианти да включим и ремонта на ДКТ „Иван Радоев“ и зала „Катя Попова“, посочи проф. Стойков. Амбицията ни е да включим също Водната каскада и Градската градина, допълни той.
Градоначалникът изтъкна, че тъй като Плевен закъсня с усвояването на евросредствата, периодът до 2020 г. ще бъде изключително важен. Ако не усвоим поне 350-400 млн. лв. по големи европейски проекти, ще изгубим изключително много, категоричен бе той, допълвайки, че в противен случай в следващия програмен период няма да има средства нито за вода, асфалт и канализация, нито пък за детските заведения и училищата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: