Ученици опознаха биоразнообразието на Природен парк „Персина“

15.06.2015 13:12

15.06.bio1

На 13 юни в Природен парк „Персина” в Белене се проведе вторият урок на открито по проект „Ние опознаваме биоразнообразието”. Паркът е уникален за България и е единствен по българското поречие на Дунав. Тук се намира и най-големият български дунавски остров – о. Персин, дал името на Природния парк и четвърти по големина в Европа. Неговата дължина е 15 км, а на ширина достига до 6 км. Природен парк „Персина” е един от най-младите природни паркове в България и е дом за 475 вида висши растения.
Под ръководството на експертите по флора и фауна – Иван Райчев и Румянка Балева младежите имаха възможност да се запознаят отблизо с флората и фауната в местността, да наблюдават и заснемат разнообразни видове върби – ракита, бяла, тричинкова, бяла, и черна топола, полски и бял бряст, полски ясен, бяла и жълта водна роза и други. От фауната голям интерес предизвикаха птиците – корморани, чапли, щъркели, червеногуши гъски, патици и други. Откритият урок се проведе с участието на експерти, членовете на екипа по изпълнение на проекта, учители от средните училища и фотографите Димитър Йорданов, Венелин Кръстев и Георги Енчев.

15.06.bio2
В младежката група взеха участие ученици от училищата СОУ ”Крум Попов” – Левски; СОУ „Евлоги Георгиев” – Тръстеник; ТГ „Васил Априлов” – Червен бряг; СОУ „Асен Златаров” – Гиген; СОУ „Димчо Дебелянов” – Белене; МГ „Гео Милев”; СОУ „Иван Вазов”; ПГХВТ „Луи Пастьор; ПГМХТ; ДФСГ „Интелект”; ПГМХТ и ПГ по туризъм в Плевен.
Проектът се изпълнява от Сдружение „Регионален Бизнес център Плевен”, и е финансиран по тематична област „Устойчиво развитие и опазване на околната среда” и приоритет „ Повишаване приноса на НПО за устойчиво развитие”. Финансиран е в рамките на „Програма за подкрепа на НПО в България” , по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2009-2014 г. от страните донори – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: