Женският отбор на „Спартак Плевен XXI“ се класира в А група

08.06.2015 7:44

8.06.chess1

Женският шахматен отбор на „Спартак Плевен XXI“ в състав ФИДЕ майстор Пламена Андреева, мс Славея Щерева, мс Милена Стефанова, Вероника Андреева и Гергана Димитрова спечели еднолично първото място в Б група, даващо промоция за участие в А група през 2016 г. на ДОП жени, провеждащо се в „Слънчев бряг“. Дамите го сториха убедително със 100 процентов резултат – 6 точки от 6 възможни. Един кръг преди края на първенството стана ясно, че плевенските шахматистки са новият член на елитната ни група след победи над преките си конкуренти от „Виктори“ (Благоевград) и „Дебют“ (Оряхово).
На второ място се класира отборът на „Дебют“ (Оряхово) (предвождан от съпругата на гм Кирил Георгиев – Емилия Димитрова) с 3 точки, който също ще играе в А група през новия сезон. Победител на първа дъска със 100% резултат е ФИДЕ майстор Пламена Андреева от „Спартак Плевен XXI“. Резултатът е напълно очакван. Плевенският клуб от дълги години е от редовните членове на А група, а в редките случаи, когато е изпадал, е влизал отново на следващата година. Така, след като и другият плевенски клуб „Плевен XXI“ при своя дебют успя да остане в А група, то през 2016 г. в нея ще има два плевенски отбора, което се случва за пръв път в историята на шаха и е било по силите само на градовете София и Пловдив.

8.06.chess2
При липсата на куп титуляри мъжкият отбор на „Спартак Плевен XXI“ в състав Стeлиян Георгиев, Михаил Гигов, Радослав Атанасов, Петьо Маринов и Николай Йорданов раздели 11-12 място в крайното класиране. Липсата на достатъчен игрови опит попречи на плевенските шахматисти да реализират цял куп спечелени позиции.
Силно плевенско присъствие има в отборите станали шампиони. Особено това се отнася за шампиона при мъжете „Абритус“ (Разград). На първите му три дъски играха гросмайсторите Момчил Николов, който доскоро игра в „Спартак Плевен XXI“, където стана гросмайстор, Красимир Русев който е състезател на „Спартак Плевен XXI“, но плевенският клуб тъй като игра в Б група реши го преотстъпи за първенството на отбора от Разград и Борис Чаталбашев, който няколко години е председател на „Плевен XXI“.
При жените шампион стана „Локомотив“(Пловдив) в който игра Ружка Генова, която е израснала в Плевен, но от години живее в Пловдив.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: