Помощта от Европейския съюз преодолява остатъци от колониалните управления по света

08.06.2015 9:35

Europe_logo

Месец юни в Европейската година на развитието 2015 е посветен на темата за устойчив екологосъобразен растеж, достойна работа и предприятия.
Това е важно за развиващите се страни, уязвими от външни катаклизми, като изменение на климата, природни бедствия и кризи в снабдяването с горива. Икономически растеж, съобразен с екологичните норми води до намаляване на бедността, опазване на околната среда и възможност за достоен труд на хората.
Днес в света има над 200 млн. безработни. Едва около една четвърт от трудоспособното население в развиващите се страни има продуктивна и достойна заетост; близо 900 млн. души живеят в домакинства, чиито доходи са под прага на бедността.
Как ЕС помага на страните в най-голяма нужда?

8.09.june1
Един пример идва от Никарагуа, представен от Делегация на ЕС в страната. Там с европейски средства, се реализира проект, който допринася за опазване на морското биоразнообразие и за подобряване на условията на живот на 46 крайбрежни общности в Никарагуа, Хондурас и Ел Салвадор, всяка от които има излаз на залива Фонсека. Това е пряка инвестиция в икономиката на страната, в която има 2500 рибари, като повече от половината от тях работят в открито море, а другите 1000 ловят риба в устията на реките.Чрез събирането в рибарски кооператив на част от тези хора (основно жени, между впрочем) им се дава шанс не само да увеличат добива си, но и да заработят повече средства за себе си. „В началото бе изключително трудно; работехме много, понякога се разболявахме, а сега работя и имам собствени доходи. Искам да спестя пари и да си купя земя“, споделя Мария Хосе – една от жените в кооператива.

8.09.june2
Друга инициатива, подкрепяна със средства на ЕС разказва за Шри Ланка – страна прочута с екзотиката си и известния цейлонски чай. Чаените плантации в страната дават най-голямата заетост на хората там, но в същото време условията на труд са останали същите, като в колониално време отпреди 150 години. Работниците в чаените плантации обикновено са потомци на тамили, докарани от Индия през XIX век да работят в плантациите за чай и кафе. С помощта на европейската помощ днес правата на работниците са по-добре защитени, условията на труда са подобрени. Но оказва се, ефектът е не само по отношение на човешките и трудови права – самата производителност на чаените плантации нараства, което дава нов ръст на икономиката и приходите от износ на цейлонски чай.

9.09.eu

#тагове:

НАЙ-НОВИ: