70 години средно образование отпразнуваха в Гиген

26.05.2015 15:29

26.05.gigen1

В навечерието на най-българският празник 24 май СОУ „Асен Златаров” в село Гиген отбеляза тържествено 70 години средно образование, съобщават от пресцентъра на Общината. Съпричастни с празника бяха Лъчезар Яков – кмет на общината, Огнян Янчев – председател на ОбС – Гулянци, кметове на кметства, общински съветници, Албена Тотева – началник на РИО – Плевен, Галя Доцева – гл. специалист „Образование” в община Гулянци, Даниела Бачовска – началник отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност” в инспектората, бивши и настоящи директори, учители и ученици, общественици, десетки жители на селото и общината.
По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол в двора на училището, където ги приветства директорката Николина Маркова. Под звуците на националния химн бе издигнато знамето на Република България. Ученици тържествено внесоха училищното знаме, съпровождано от химна на СОУ „Асен Златаров”, създаден от Люлин Занов. След церемонията в училищния двор с празнично шествие участниците в празника се отправиха към центъра на селото.

26.05.gigen2
Тържеството продължи в салона на читалище „Искра”. Програмата откри Николина Маркова с приветствие към всички и ретроспекция на най-забележителните моменти от 70-годишната история на средното образование в Гиген. Кметът на общината Лъчезар Яков поздрави ръководството, колектива, учениците и всички присъстващи с думите: „Днес, както и преди векове, България има нужда от силни и дейни личности, които да пазят духовността и да водят народа по пътя на национално оцеляване и гордост. Днес Вие, уважаеми учители, културни и просветни дейци, сте сред тези хора! Самият факт, че вече 70 години в село Гиген има средно образование доказва, че тук се трудят и творят точно такива личности – будни и дейни, изпълнени с ентусиазъм и вдъхновение. Това училище е дало на България и света хора на науката, изкуството и културата и ще продължава да дава, докато Вие пазите традициите и самобитността на родния си край и с обич и ентусиазъм ги предавате на младото поколение!”. Градоначалникът връчи на училището парична награда по повод честването. СОУ „Асен Златаров” получи още десетки поздравителни адреси, цветя и подаръци от своите гости. От своя страна ръководството на училището им поднесе юбилейни плакети, брошура с историята на училищното дело в Гиген и текста на химна на училището.
Празникът продължи с богата литературно-музикална програма, в която взеха участие децата от всички класове на училището и колективите при читалището. Те се изявиха със стихове, драматизации, песни и танци и създадоха изключително настроение в салона с изпълненията си.

26.05.gigen3
Първите исторически сведения за обучение на деца в село Гиген датират от 1824 година. Шест години по-късно е поставено началото на организирани учебни занятия с учител поп Андрей. В годините след освобождението първо се създава прогимназия, а след това и начално училище. Сградата, в която днес се помещава училище „Асен Златаров” е строена през 1927 година. В онези години тя се е ползвала като основно училище. На 15.01.1945 година с Указ на Министерството на народното просвещение в ОУ „Христо Ботев” се открива непълна смесена гимназия като филиал на Никополската. От учебната 1945/1946 година гимназията става пълна и самостоятелна и получава името на проф. Асен Златаров. На 12.07.1946 година първите 32-ма ученици получават дипломите си за средно образование. През 1975 година по случай юбилея си гимназията е наградена с орден „Кирил и Методий” I-ва степен. Във връзка с годишнината сградата е изцяло обновена и благоустроена. През 2002 година в СОУ „Асен Златаров” е открит модерно оборудван кабинет по информационни технологии. През 2003 година е разкрита профилирана паралелка „Информационни технологии”. От 2009 година училището е преобразувано в средищно от I до XII клас. На следващата година е извършен цялостен ремонт на сградата по проект на общината, със средства от МОН. През 2014 година е изграден специализиран кабинет по физика в памет на световно известния учен, възпитаник на гимназията в Гиген – д-р Ванко Кръстев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: