Шахматистите на МГ „Гео Милев“ – Плевен станаха национални вицешампиони

18.05.2015 8:22

18.05.chess

На 16 и 17 май в Благоевград се състоя финалът на Ученическите игри по шахмат за 8-10 клас. В тях взеха участие 10 отбора-победители от 9-те зони на България и представител на града домакин. Те играха по системата „Всеки срещу всеки“. Отборите бяха съставени от четири състезатели и една резерва, като на четвъртата дъска задължително играеше момиче.
Отборът на МГ „Гео Милев“ – Плевен е тотален хегемон в шахмата, след като в последните 5 години е неизменен шампион на България. Поколението, което спечели тези титли, обаче, вече порасна и отстъпи място на по-млади състезатели, което даде повод на останалите отбори да „помечтаят“ че „плевенската хегемония“ е вече е история. Това естествено не се получи и плевенският отбор бе сред основните претенденти за титлата. На първа дъска игра Давид Цветанов, на втора и трета се редуваха Момчил Банев, Габриела Илиева и Никол Илиева, а на женската дъска бе Гергана Димитрова. Треньор бе Всеволод Капустянов.
Като най-сериозен конкурент на нашите бе отборът на Частна професионална гимназия „Дружба“ – София, в който играеха двамата братя Петрови, които са многократни шампиони на България. Жребият определи двата отбора да се срещнат в последния кръг. За съжаление, до него плевенчани направиха 7 победи и допуснаха една равна срещу по-слаб противник, а техните противници постигнаха само победи. Така в последния мач на отбора на МГ “Гео Милев“ му бе нужна победа при относително равностойни състави. Затова отборът игра на ръба на риска и за съжаление загуби като остана втори. Това разбира се е успех на плевенчани. На практика, в партиите те спечелиха повече точки (27.5 срещу 26.5 от 36 възможни) от софиянци, но от няколко години класирането в отборните състезания се възприе да се извършва по мач-точки, по който нашите състезатели са втори.
По дъски плевенските състезатели постигнаха следните резултати: Давид Цветанов – 6,5 от 9, Момчил Банев – 4 от 6, Габриела Илиева – 4 от 5, Никол Илиева – 6 от 7 и на женската дъска Гергана Димитрова – 7 от 9. Всичките са активни състезатели в своите клубове. Момчил Банев и Гергана Димитрова играят в “Спартак Плевен ХХI”, Никол Илиева и Габриела Илиева играят за ”Михаил Тал” – Червен бряг, а Давид Цветанов за “Асеновец” – Асеновград. Отборът запазва състава си и догодина, а успехът му показва, че ще продължава да бъде хегемон в ученическия шах.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: