Китаец грабна голямата награда от деветото фотобиенале „Фодар“

17.05.2015 9:24

17.05.fodar1

Откриване на представителна изложба от Деветото международно фотобиенале „Фодар“ – Плевен 2015 и награждаване на победителите от тазгодишното издание на конкурса се състоя вчера в залите на художествена галерия „Илия Бешков“. Проявата бе част от програмата на Нощта в галерията, а темата на биеналето бе „Няма по-голям порок от страха“ – свободен цитат от романа „Майстора и Маргарита“ на Булгаков.

17.05.fodar2
Както сподели при откриването на изложбата председателят на Фондация „Фодар“ – Антоан Божинов, тази година за участие в биеналето са получени 1135 фотографии, дело на 135 автори от 38 държави – Австрия, Алжир, Англия, Аржентина, Бангладеш, Беларус, Бразилия, България, Венецуела, Германия, Израел, Индия, Испания, Италия, Канада, Китай, Литва, Мексико, ОАЕ, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Уругвай, Финландия, Филипините, Франция, Хаити, Хонконг, Чехия, Швеция, Швейцария и Япония. За изложбата жури е селектирало 426 фотографии на 43 автори от 21 държави.

17.05.fodar3
Голямата награда от биеналето бе присъдена на китаеца Гао Ронгуо за серията „Еднояйчни близнаци“. Наградите в първи раздел отидоха при Матиас Танчич от Словения за „Страх от неизвестното“ и Сохаил Амзир от Франция за „Гангстерска история за запознанства“, а в трети – при Сава Чапанов от България за „Няма по-голям порок от страха“. Наградата за хуманистична фотография получи италианката Лаура Киарабелини за „Сомнамбулизъм“.
Дипломи за участието си в биеналето получиха Глория Бандерска от България, Михаил Мордасов и Наталия Андрианова от Русия и Аник Рахман от Бангладеш.

17.05.fodar4

 

17.05.fodar5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: