Вежди Рашидов, „крадец на картини“ и творби от Олимпиада видяха гостите на Нощта в галерията (снимки)

17.05.2015 8:25

17.05.beshkov1

Художествена галерия „Илия Бешков“ първа отвори врати за посетители вчера в рамките на Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен. Стартът на инициативата там бе даден с изпълнения на триото „Jazz it up“ в състав Симеон Банков, Денис Симов и Преслав Атанасов, а сред гостите на проявата бяха секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев и началникът на Отдел „Образование и култура“ Йонита Иванова.

17.05.beshkov2
Посетителите бяха посрещнати от артпроекта на графити артистите Димитър Механджийски – STERN и Васко Лалов – DARK от „Pyrotechix crew“ – Пловдив, представен на фасадата на галерията, като също така бе представено видео, отразяващо отделните етапи от работата на популярните млади майстори. Сюжетът на творбата представя лисица, която е откраднала картина, а група от животни и две човечета са по петите й.

17.05.beshkov3
В залите на галерията плевенчани имаха възможността да се насладят на четири изложби, две от които дело на млади таланти. Това са експозиция от Националния детски пленер „Сбъдната приказка“, представен от АИР „Боженци“ и артшкола „Колорит“ – Плевен, както и творби от Петата детска олимпиада по изкуствата в САЩ, представени от Фондация „Култура +“ и артшкола „Колорит“. При откриването им ръководителят на школата Майя Ананиева връчи 87 престижни отличия, завоювани от нейните възпитаници.
Паралелно с церемонията по награждаването на малките художници бе открита изложба от Деветото международно фотобиенале „Фодар“ – Плевен 2015, на която бяха обявени и победители в това издание на престижния фотофорум.

17.05.beshkov4

Черешката на тортата в тазгодишната Нощ в галерията бе официалното представяне на новата постоянна експозиция „Съвременно българско изкуство – живопис, графика, скулптура“ – избрано от фондовете на ХГ „Илия Бешков“, която е подредена в реновираното пространство на втория етаж на сградата. Любопитна подробност е, че сред представените творби е и такава, дело на министъра на културата Вежди Рашидов. Плевенската галерия притежава две творби на министъра, научи „Плевен за Плевен“ от главния уредник на ХГ „Илия Бешков“ Антония Караиванова.

17.05.beshkov5

 

17.05.beshkov6

 

17.05.beshkov7

 

17.05.beshkov8

 

17.05.beshkov9

 

17.05.beshkov10

 

Творбата на министър Рашидов в новата постоянна експозиция на ХГ „Илия Бешков“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: