Навръх празника си Плевен прие Свети Георги Победоносец за свой закрилник (галерия)

15.05.2015 12:51

15.05.praznik1

С военен ритуал на площад „Възраждане“ започна тържествената церемония за Празника на Плевен днес. Под звуците на химна на Република България пред Мавзолея бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Община Плевен. Официални гости на тържеството бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, ръководствата на Община Плевен и Областна администрация – Плевен, народни представители, делегации от Москва, Ростов на Дон, Кайзерслаутерн и Волос.

15.05.praznik2
Пред многобройните гости на площада кметът проф. Димитър Стойков обяви, че с благословията на Българската православна църква в лицето на митрополит Игнатий Плевен приема Свети Георги Победоносец за закрилник на града. Той припомни, че името на тачения от народа ни светец е носил един от най-големите мъжки манастири, съществувал преди векове в днешния парк „Кайлъка“, а също така неговото име носи параклисът-мавзолей, вграден в герба на Плевен. „Свети Георги е покровител на земеделието, а Плевен е благословен със своя чернозем и щедростта на слънцето. Нека той бди над всички нас, нека ни обединява в мислите и ни води в делата“, пожела градоначалникът.

15.05.praznik3
Плевен изправя глава, новият Плевен е все по-реален и видим, а всеки нов обект е щрих в неговата картина, каза още в словото си проф. Димитър Стойков. След още четири години виждам Плевен здраво стъпил на краката си – дължим го на нашите родители, на самите нас и най-вече на нашите деца, отбеляза той. Кметът благодари на плевенчани за волята им да останат в родния град, да работят за него и да бъдат съпричастни със съдбата му.

15.05.praznik4
Своето приветствие към плевенчани отправи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. От Плевен започна както борбата за свобода, така и победата, донесла Независимостта на българската държава. Защото храбростта не се доказва само в битка, а и в пътя към победата, когато сме готови да загърбим всекидневния си живот в името на нещо велико и свято“, каза Цачева. Тя пожела на жителите на Плевен Свети Георги да им дава сили и увереност, от които днес – повече от всякога, се нуждаем.
По случай празника Цецка Цачева дари на Община Плевен в лицето на проф. Димитър Стойков картината „Падането на Плевен“, дело на популярния български художник Сашо Рачев.

15.05.praznik5

 

15.05.praznik6

 

15.05.praznik7

 

15.05.praznik8

 

15.05.praznik9

 

15.05.praznik10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: