„Не крадете изкуство!“ призовават графити артисти от фасадата на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен (снимки + видео)

15.05.2015 17:30

На интересен артпроект ще станат свидетели утре – 16 май, гостите на Нощта в галерията, организирана от художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен. По покана на ръководството на културния институт в нашия град гостуваха популярните графити артисти Димитър Механджийски – STERN и Васко Лалов – DARK от „Pyrotechix crew“ – Пловдив, които демонстрираха майсторството си върху специално поставена за целта стена на фасадата на галерията. Готовата рисунка ще бъде открита официално утре, като ще бъде представено и видео, запечатало работния процес на момчетата. По думите на Митко и Васко, идеята е творбата да остане в Плевен поне до есента.

15.05.grafiti1
Графити артистите споделиха, че проектът е направен специално за Нощта в галерията в Плевен и затова неслучайно са заложили нощен пейзаж, наситен с много хумор. Сюжетът представя лисица, която е откраднала картина, а група от животни и две човечета са по петите й. Както посочи с усмивка Митко, поуката е да не крадем изкуство, а също така да не го пренебрегваме и забравяме.

15.05.grafiti2
Двамата разкриха, че нямат учители, а по-скоро са се усъвършенствали, гледайки клипчета в интернет и разбира се – с много практика, като зад гърба си вече имат стаж в тази област от 10 години. Като по-малки практикувахме основно върху изоставени сгради, докато сега вече имаме доста покани за участия, като това в Плевен, или за различни проекти, разказва Васко. Сред тях е и рисунка върху фасадата на шестетажен хотел в София, която представя сцена от филм на Мерилин Монро, допълва младият творец.

15.05.grafiti3

 

15.05.grafiti4

 

15.05.grafiti5

 

15.05.grafiti6

 

15.05.grafiti7

 

15.05.grafiti8

 

15.05.grafiti9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: