УМБАЛ – Плевен отбеляза Международния ден на сестринството – 12 май

14.05.2015 9:40

14.05.umbal

В зала 6 на УМБАЛ„Д-р Георги Странски” ЕАД се проведе Шестият научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на 12 май – Международния ден на сестринството и под егидата на 150-годишнината на лечебното заведение. Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820-1910 г.) – основателка на модерното сестринство. Тя е определена и като една от стоте най-влиятелни жени на всички времена. Датата 12 май е определена от Международния сестрински комитет през 1935 г. Като такъв започва да се отбелязва във всички страни след 1965 г. Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от Изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов за професионализма и неуморния труд, за ежедневните усилия за опазване здравето и живота на пациентите хоспитализирани в УМБАЛ – мисия, на която сме се посветили.
Главната сестра Ивайла Петкова поздрави професионалистите по здравни грижи с празника за тяхната всеотдайност в грижите за хоспитализираните пациенти. През изминалите години на активен живот екипната работа и общите усилия допринесоха за издигане престижа на професиите медицинска сестра, акушерка, фелдшер, рехабилитатор, медицински и рентгенов лаборант, без които здравеопазването не би могло да съществува. Те останаха верни на сестринската клетва, която им завеща основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингел, а тя е да прекарат живота си в чистота, да дадат всичко от себе си за благосъстоянието на тези – оставени на техните грижи. Представена беше историческа мултимедийна презентация за 150-годишния възход на болницата. Програмата съдържаше и обучения свързани с: Лечение на незаздравяващи рани от венозен произход с компресивна терапия представена от д-р Елена Горанова от Национална университетска кардиологична болница София; запознаха се с оценката и превенцията на риска, с цялостната концепция за безопасност; представен е и високо интензивният фокусиран ултразвук /ХАЙФУ/ – реалност за пациентите и предизвикателство за специалистите по здравни грижи; специалистите по здравни грижи си припомниха и промените в лечението на диабета и превенция и лечение на пациентите с респираторни заболявания в домашни условия.
Традиционния приз „Сестра на годината” беше връчен в различни категории по предложения, направени от клиники и отделения. Ръководството на болницата награди професионалистите по здравни грижи за утвърждаване и развитие на лечебното заведение – старша медицинска сестра Иванка Спасова Иванова, медицинска сестра Даринка Кръстева Стоянова, медицинска сестра Гюлшен Алиева Караманлиева, медицинска сестра Красимира Господинова Петрова, медицинска сестра Пенка Манчева, акушерка Веселка Петрова Димитрова, медицински лаборант Илияна Иванова Христова, рехабилитатор Радиана Христова Несторова. Награди получиха и пенсионерите рехабилитатор Васил Величков Нинов, старши лаборант Стоянка Панайотова, старша медицинска сестра Снежана Начева Ченкова, старша медицинска сестра Верка Филипова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: