Малки предприемачи от СОУ „Стоян Заимов” – Плевен гостуваха във фотоволтаична централа

11.05.2015 11:35

11.05.zaimov4

На 9 май третокласниците от клуб „Малки предприемачи” в СОУ „Стоян Заимов” – Плевен посетиха мелница „Дечков 60” – с. Обнова. Там бяха посрещнати от управителя – Детелин Дечков, който им разказа за пътя на житото от нивата до пакетите с брашно. Децата бяха силно впечатлени от огромните силози за съхранение на зърно и побързаха да изчислят колко килограма могат да се поберат в тях. Най-интересни за малките предприемачи се оказаха мигащите индикатори върху таблото за управление на цялата мелница. В една от залите учениците видяха как житото се превръща в брашно. Това се случва в най-съвременни и модернизирани машини. Само през едно прозорче може да се наблюдава целия процес.

11.05.zaimov3
Накрая малчуганите оцениха качеството на брашното, като похапнаха от вкусните питки, изпечени в хлебопекарната на фирмата.
Третокласниците посетиха и фотоволтаична централа „Солар инженеринг проект”. Инженер Нина Дечкова провери знанията на учениците за добиване на електроенергия. И понеже всички деца са много умни и информирани, веднага отговориха. Имаше и какво ново да научат за добиването на електроенергия от възобновяем източник – слънчева енергия. Разбраха защо слънчевите панели са поставени под точно определен ъгъл и обърнати в една посока.

11.05.zaimov1
Малките предприемачи от СОУ „Стоян Заимов” благодариха на своите домакини и обещаха да се стараят много в училище, за да станат и те големи предприемачи, когато пораснат.

11.05.zaimov2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: