Книга срещу кило пластмаса дават в Плевен днес (галерия + видео)

09.05.2015 11:02

Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето – „Книги за смет”, се провежда днес в Плевен. Организаторите от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum, с помощта на партньорите им от посолството на САЩ в България, Българо-американска кредитна банка и Екопак България даряват книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Стартът на инициативата в нашия град бе даден в 10 ч. Пунктът е разположен срещу ДКТ „Иван Радоев“, а още в началото опашката от мераклии за книга стигна до входа на къща-музей “Цар Освободител Александър ІІ“. Инициативата продължава до 13 ч.

9.05.knigi1
И тази година издателство Smart Books изненада приятно участниците в кампанията с лимитиран нов тираж книги. След като миналата година фокусът беше върху български класически произведения и народни приказки, тази година акцент е приключенската литература.

9.05.knigi2
Пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси, са годни за рециклиране отпадъци. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Не се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др.

9.05.knigi3
За събирането на пластмасовите отпадъци са поставени жълти контейнери за разделно събиране на Екопак. Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат процеси на рециклиране. След дългия процес на преработка отпадъците ще заживеят нов живот. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка например ще захрани компютър за 25 минути.

9.05.knigi4

 

9.05.knigi5

 

9.05.knigi6

 

9.05.knigi7

 

9.05.knigi8

 

9.05.knigi9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: