Кражба на кабели остави една трета от Плевен без ток вчера

29.04.2015 11:13

29.04.cez1

Опит за кражба на кабели в нощта на 28 април и предизвикан пожар в кабелна шахта на ЧЕЗ до железопътната линия в северната част на Плевен доведоха до авария в основното захранване на възлова подстанция „ТЕЦ“. Това съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ. Подстанцията осигурява електрозахранването на близо 12 000 абоната на ЧЕЗ в града. Служители на компанията успяха своевременно да осигурят алтернативно захранване на засегнатите от посегателството клиенти и в 05:00 ч. електрозахранването им бе възстановено. Днес продължава работата по подмяна на трайно увредените кабели от умишлено запалените в шахтата автомобилни гуми.
През последните години кражбите и увреждането на национални инфраструктурни обекти не само нанасят щети за милиони левове на редица ютилити, комуникационни и транспортни компании и икономиката на страната като цяло, но се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи – както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора.

29.04.cez2
ЧЕЗ противодейства според възможностите си на кражбите на съоръженията от електроенергийната инфраструктура. За да се постигнат желаните резултати обаче са необходими законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-стриктен контрол от страна на компетентните органи. ЧЕЗ призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: