Очен скенер вече работи в Плевен, спаси зрението на млада жена

21.04.2015 10:20

21.04.ochen

Очен скенер за ранна диагностика на заболявания на окото вече работи в Плевен. Апаратът за оптично-кохерентна томография (ОСТ или очен скенер) е инсталиран в Очен медицински център „Окулус“ и е единственият в Плевен и региона. Изследването с него е безболезнено, безвредно и трае десетина минути, съобщиха офталмолозите д-р Румен Минков и д-р Велизар Тодоров.
ОСТ-то изследва очното дъно по-прецизно от всеки друг апарат, с помощта му се „виждат” в 3D-изображения дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв. Апаратът дава срезове на ретината с много голяма разделителна способност (10 пъти по-голяма от ядрено-магнитния резонанс), получавани в реално време. ОСТ-то се използва за диагностициране на значими очни заболявания в ранен стадий, които нелекувани могат да доведат до слепота – макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома и др. Често те протичат без симптоми и се откриват едва когато пациентът започне да ослепява необратимо.
Последното доказателство е историята на млада, 36-годишна жена – Г.П. от Плевен. Тя е информиран пациент, който държи на здравето си и прави профилактичен преглед всяка година. Има баба, болна от глаукома и от нея знае, че трябва редовно да мери вътреочното си налягане. Повишеното вътреочно налягане е един от признаците за глаукома, която протича без симптоми. Това е опасна болест, която води до необратима слепота. Вече загубеното зрение не може да се възстанови, но може да се спаси остатъчното. Г.П. всяка година мери налягането си, но то е в нормални граници. Тази година решава да включи в прегледа и очния скенер.
„Той диагностицира ранен стадий на глаукома, още преди да започнат измененията. Веднага е назначено лечение с капки, които имат за цел забавяне на прогресията на заболяването. Пациентката е щастлива, че болестта е овладяна. Тази ранна диагностика е невъзможна по друг начин, измерването на вътреочното налягане е недостатъчно“, коментира д-р Румен Минков.
Глаукомата е опасно заболяване, с висока социална значимост, затова ранното й диагностициране е особено важно. Засега изследването с ОСТ не се покрива от Здравната каса, но има идея това да се случи. Съвсем скоро в Плевен предстои учредяването на местно дружество на националната пациентска организация „Глаукома“. Всеки глаукомно болен от Плевен може да се свърже с представителите на организацията в София на тел. 02 856 34 89 или чрез сайта http://www.glaucoma.bg/. Основна задача на организацията е да защитава правата на глаукомно болните и да подобрява достъпа им до правилно лечение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: