Лични отношения стоят в основата на обвиненията срещу окръжния прокурор Иво Радев?

21.04.2015 17:16

Според окръжния прокурор на Плевен Иво Радев, лични отношения стоят в основата на обвиненията срещу него. Това заяви днес на пресконференция единият от неговите адвокати – известният плевенски юрист Георг Спартански. Той припомни, че прокурор Снежана Георгиева е била кандидат за поста окръжен прокурор на Плевен, заедно с Иво Радев, а след като е спечелил, тя е обжалвала избора му. След като е станал пък окръжен прокурор, Иво Радев не е включил Георгиева в ръководния екип, въпреки че до тогава тя е била зам.-окръжен прокурор, коментира още защитникът на настоящия окръжен прокурор, позовавайки се на неговите думи.

Спартански сподели, че Иво Радев е дал подробни обяснения по случая днес в ДАНС. Адвокатът бе категоричен, че защитата на прокурора няма да обжалва така наложената му мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 3 000 лв. Предстои Иво Радев да бъде отстранен от длъжностите прокурор и административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен до приключването на делото, като това е съвсем нормално и няма да оспорваме тази мярка, каза още Георг Спартански. Той изрази надежда, че случаят няма да се отрази на кариерата на Иво Радев, а ще остане просто един неприятен спомен за него.

4.07.spartanski
Припомняме, че по-рано днес Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Иво Веселинов Радев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен, съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Той е обвинен, за това че в периода 13 юни 2014 г. – 17 юни 2014 г., в Съдебната палата на Плевен е склонявал прокурор Снежана Георгиева (от същата прокуратура) да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването (престъпление по чл. 289 пр. 2- ро от НК).
На 5 юни 2014 г. прокурор Георгиева е изготвила и внесла в Окръжен съд – Плевен предложение за групиране на наложени наказания лишаване от свобода на многократно осъждания Ивайло Ячков. Прокурор Георгиева е направила искане до съда определеното общо най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в чл. 24 от НК. В периода 13 – 17 юни 2014 г. административният ръководител Радев е склонявал прокурор Георгиева, в разрез с принципа, установен в чл. 14, ал.1 от НПК, да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков.
Радев е настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание. Съгласно чл. 14 ал.1 от НПК, съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона.
Спрямо Иво Радев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 3 000 лв. Разследването се провежда от Специализираното звено „Антикорупция“.
Припомняме също, че въпросното лице – Ивайло Ячков е зет на ромската фамилия Беркови, част от които бяха осъдени от съда в германския град Бремен за трафик на хора и сводничество. Престъпната схема на Беркови бе разбита от българо-германски разследващ екип, чийто ръководител от българска страна бе прокурор Иво Радев.

Снимка: архив Плевен за Плевен
очаквайте още подробности по случая!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: