Свободни тротоари и пешеходни пътеки! Акцията продължава!

16.04.2015 21:12

Проблемът с незаконното паркиране е актуален проблем за всеки по-голям български град. И колкото и нови, и модерни паркинги да се откриват, средностатистическият български шофьор обича да спира, където му е най-удобно, без да се съобразява със Закона. Една такава порочна практика решихме да преустановим чрез обединяване усилията на група граждани от различни населени места на България /Плевен, Монтана, Козлодуй, Белене и Пазарджик/. Сплоти ни участието в семинар, организиран от Фондация „Институт за пряка демокрация”, която споделя богатия швейцарски опит в сферата на гражданското участие. Нашата инициатива стартира в град Плевен, а впоследствие се надяваме да бъде продължена и в останалите градове от България.

sp3

Получихме подкрепа и разбиране в лицето на ръководството на община Плевен, центъра за градска мобилност и органите на КАТ. Наши съмишленици станаха учениците от клуб „Безопасност на движението” към Професионална гимназия по транспорт – Плевен, с ръководител г-жа Галина Кирилова, студенти от Педагогическия колеж в града и младежи, съпричастни към идеята. И така на 19.03.2015г. започнахме. Хартиени паячета, символизиращи късмет, но и подсещащи шофьорите за последващи санкции, „налазиха” неправилно паркираните автомобили по централните плевенски улици.

sp1

Разделени на две групи, ученици, студенти и активни граждани в продължение на един час „санкционираха” 300 нарушители. Акцията беше добронамерена, младите хора любезно обясняваха на шофьорите какво е тяхното нарушение, и ги призоваваха следващия път да спазват закона. Разбира се, имаше и неучтиви нарушители, но те бяха изключение на фона на цивилизования диалог и добрия тон. Втората акция беше реализирана на 26.03.2015г., а датите на следващите подобни мероприятия ще бъдат определени от учениците от Професианалната гимназия, които поемат щафетата. Ние, активните граждани, оставаме с чувството за изпълнен дълг и „упражнено” право на гражданска позиция по един щекотлив въпрос. Защото най-лесно е да критикуваме и да сме винаги недоволни от нечие решение или действие. По-трудното е да заемем и да отстояваме своята гражданска позиция. Но за това е нужно да променим мисленето си. Само от нас зависи да изградим живота, който искаме да живеем – по-спокоен, по-човечен, по-толерантен. Повярвайте ни, не е трудно. И решението е в нашите ръце.

sp2
Румяна Богданова;
Гроздалина Тодорова;
Зорница Борисова;
Станимир Гюров;
Богдан Стефанов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: