Ръст в броя на пациентите от Ловеч, Русе и Търново отчита плевенската болница

14.04.2015 14:19

14.04.pacienti

С близо 6% се е повишил през 2014-а процентът на преминалите болни през Спешното отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Цветан Луканов. Близо 50% от болните, хоспитализирани през годината, са приети в болницата по спешност, като за съжаление много от тях са неосигурени и болницата търпи финансови загуби за тяхното лечение, отбеляза той. По думите му, става въпрос за около 1000 неосигурени пациенти годишно, което струва на болницата около 600 000 лева.
Д-р Луканов сподели, че се наблюдава нарастване на дела на пациентите от други области, хоспитализирани в УМБАЛ – Плевен. Повече от една четвърт от дейността на болницата е насочена за обслужване на пациенти от други области. Повишава се делът на пациентите от областите Ловеч, Велико Търново, Враца, Габрово, Русе. Най-много пациенти от други области са обслужвани в Клиниката по хематология, Клиниката по урология, Клиниката по педиатрия, Отделението по медицинска онкология, Клиниката по ортопедия и травматология, Клиниката по онкогинекология. При много от тези хоспитализации, обаче, се касае за утежнена патология, свързана с по-висок разход на ресурс, обясни шефът на плевенската болница.
По думите на д-р Луканов, УМБАЛ – Плевен отчита ръст в хирургичната дейност, свързан с възрастово обусловена патология. С най-висока хирургическа активност са Клиниките по ортопедия, урология и онкогинекология. По класове заболявания най-много хоспитализации са в клас „Новообразувания”, следват „Болести на дихателна система”, „Болести на органите на кръвообращението”, „Болести на храносмилателна система”. При „Новообразованията” 72% са злокачествени – на първо място на лимфни и кръвотворни органи, онкогинекология, злокачествени новообразувания на кожата, на храносмилателните органи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: