Момчетата на СКШ „Плевен XXI“ с два медала от Държавното по шах в Пловдив

14.04.2015 9:55

Валентин Митев и Дарио Дерешки спечелиха сребърен и бронзов медал за клуба си на проведените ДИП по класически шах, ускорен шах и блиц. Първенствата се играха в „Новотел“ Пловдив от 3 до 11-ти април 2015 г. и събраха елита на българския шах от възрастови групи до 12, 14, 16 и 18 години, момичета и момчета. Организаторите от ШК „Локомотив“ Пловдив предоставиха на шахматистите комфортните условия за игра на зала „Москва“.

dp1

Плевенският клуб се представи с 4-ма свои състезатели в 3 от възрастовите групи. Момчетата спечелиха 1 сребърен ,1 бронзов медал, едно 4-то и три 6-ти места на различните времеви контроли.

dp2

При момчетата до 12 години, където участваха над 80 състезатели, Валентин Митев се класира втори на ускорен шах, четвърти на блиц и шести на класически шах. При по-голям шанс в допълнителните показатели, медалът съвсем заслужено можеше да бъде златен, а четвъртото място – поне трето. С актив от 6 точки от 7 възможни и победа над трикратния шампион Цветан Стоянов от ШК „Бургас 64“, Вали остана втори в крайното класиране на ускорен шах и четвърти на блиц със същия точков актив. На класическата контрола състезателят ни не беше толкова убедителен в играта си и се нареди на 6-то място с 6,5 точки от 9 възможни.
Неговият съотборник Захари Иванов вложи голямо старание в надпреварите, но загубите в последните кръгове го изпратиха след 10-то място в класирането и на трите времеви контроли. Зари събра 5,5 точки на класически шах, 5 точки на ускорен шах и 4,5 точки на блиц.

При момчетата до 14 години на Стилиян Нановски му беше трудно да се конкурира с вече изявени шахматисти, играли многократно на Световни и Европейски форуми. Натрупаните 4 точки на класически шах и по 3 точки на ускорен шах и блиц, му отредиха места в средата на таблицата.

dp3

При най-големите момчета до 18 години, Дарио Дерешки трябваше да се задоволи с третото място на класически шах, което го лиши от спечелване на квота за Световно или Европейско първенство. Дарио завърши с равни точки с Димитър Даскалов от ШК „ЦСКА“ и Румен Николов от ШК „Ивис +“, но допълнителните показатели не му дадоха шанс да мине по-напред. Опитният ни състезател се опита да вземе реванш на по- кратките контроли, но и там не постигна целите си, заемайки едва шестите места.

С най-много медали си тръгнаха състезателите на ШК „Бургас 64“, които оглавиха класирането между клубовете с 9 отличия. Шампионка за 8- ми път стана играещата за бургаския клуб 18 – годишна плевенска шахматистка Симонета Иванова. Тя ще представи страната ни на Световното първенство в Гърция през месец октомври.
На втора позиция се наредиха шахматистите на ШК „Асеновец“ от Асеновград с 8 медала, един от които спечелен от Давид Цветанов, до скоро състезател на СКШ „Плевен XXI“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: