Над 90 певци и танцьори се събраха на Пролетния фолклорен празник „Великден“ в Горник

14.04.2015 15:29

14.04.gornik1

Навръх Великден в малкото червенобрежкото селце Горник се сбраха над 90 певци и игрохорци от региона, за да славят големия християнски празник. Пролетният фолклорен празник „Великден” се организира за 27-ма поредна година от НЧ „Христо Ботев” – Горник и Кметството, със съдействието на Община Червен бряг, съобщават от пресцентъра на местната администрация.
„Слушайте мало и голямо, какво е чудо станало в това село Горник. Млади и стари излезли на мегдана сред село да пеят, да се надпяват. Довели са дребни дечица да гледат, още да помнят. Българска рода да славят, да славят и да прославят – на хубав ден Великден”, с тези думи председателят на читалището откри празника. Със звучни хороводи в празничната атмосфера се вписа и оркестър „Уникат” от село Дерманци. Кметът на селото пък се беше погрижил всички да бъдат нагостени богато с вкусна курбан чорба.

14.04.gornik2
Още един символичен акцент от празника заслужава внимание – кулинарната изложба, подготвена от самодейците на читалището-домакин на събитието, както и показаните обредни хлябове, които в този край се месят на големите християнски празници. В изложението на писани великденски яйца и козунаци се включиха и останалите читалища като първото място бе присъдено на НЧ “Развитие” – Телиш. Организаторите наградиха с грамоти и сувенири всичките самодейни колективи и индивидуални изпълнители, взели участие в празника. До нови срещи си пожелаха участниците – до догодина, когато отново тук, на тази сцена, ще си дадат среща духа и традициите български.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: