1 април е Ден на хумора, на шегата или на лъжата

01.04.2015 7:32

1 април е Ден на хумора, на шегата или на лъжата. Мнозина обичат да се пошегуват, да се посмеят или разиграят някого, но в един ден в годината това не е грях и го правят всички. Такава е традицията. Първоаприлската лъжа трябва да отговаря на едно условие – да не наранява никого.

humor
Празникът идва от Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнувалипразника на Глупците. Има и една друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар, че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шеги и лъжи на 1-ви април.
Във Франция наричали този обичай „априлска риба“. Произходът му се свързва с времето на Карл IX, който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията.
В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: „Априлски глупак!“
В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатаната бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар). В древността 1 април отбелязвали само ирландците.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: