Танцьорите от „Комудара“ представиха блестящо Плевенския край на фестивал във Велинград

29.03.2015 16:01

29.03.komudara

Фолклорен танцов клуб „Комудара“ заедно с председателя на Сдружение „Пролетно хоро“ Иван Пещерски

”Нас, българите, по хората ни знаят. Когато някъде по света се заиграе хоро, всички казват: „Ааа, това са българите!“ Не спирайте да играете хора!”. С тези думи академик Георги Марков поздрави всички участници в четвъртото издание на Националния фестивал за любители на българските хора „Пролетно хоро“ – Велинград 2015, съобщи за „Плевен за Плевен“ Димитрина Късева, пиар на Сдружение „Пролетно хоро“, което организира родолюбивата инициатива. Във фестивала се включиха 36 клуба от цялата страна. Всеки от тях си тръгна от курорта с българско знаме – подарък от организаторите и Ротари клуб – Велинград.
Тази година във фолклорната фиеста се включиха депутатите Десислава Костадинова и Димитър Гечев, а кметът Иван Лебанов откри събитието. Повече от три часа в залата на градския стадион български народни хора играха танцьори от Исперих, Несебър, Враца, Харманли. Отличното изпълнение на танцьорите от Фолклорен танцов клуб „Комудара” при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1928” – Търнене с ръководител Димитър Димитров заслужи бурните аплодисменти на публиката. Те за втори път участваха във фестивала и достойно представиха своя регион с изпълнение на хората Калгамачката и Сърба.
С оригинално изпълнение на хоро от чепинския край в съпровод на жива музика и мъжка фолклорна група „Чепино“ се представи и клубът-домакин „Надежда“. Зурни засвириха и тъпан заби за изпълнението на танцьорите от състав „Мехомия“ – Разлог. Начело на разложкото хоро застана ръководителят на групата доцент Георги Гаров – преподавател и изследовател на българския фолклор от благоевградския университет. Облечени с бели, зелени и червени дрехи танцьорите от състава от Несебър представиха с хора веещо се българско знаме. Отлично се представиха и съставите от Пазарджишка област, дошли от Белово, Мало Конаре, Панагюрище и Ракитово. Над 700 души се включиха в традицонния парад-дефиле. За щастие, в съботния ден прогнозите за валежи не се сбъднаха и времето бе подходящо за танци и веселба на открито. Под съпровода на оркестър на централния площад „Николай Гяуров“ всички участници изиграха заедно 6 хора, представящи всяка една от фолклорните области в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: