Румен Петков няма да се кандидатира за лидер на АБВ

22.03.2015 14:48

22.03.petkov

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков изрази благодарността си към делегатите в провелата се днес областна конференция на партията за номинирането му за председател, но заяви категорично, че няма да влезе в надпревара за лидерския пост. Той изтъкна, че ключовото политическо събитие през тази година е провеждането на местните избори. Убеден съм, че кампанията за избор на председател трябва да бъде в достатъчна степен израз на способността на АБВ да се концентрира върху определени послания, а също така да излъчва и отговорност, очерта Петков мотивите си да не се кандидатира за председател на партията на среща с медиите непосредствено след областната конференция.
Румен Петков посочи, че към днешна дата АБВ има 12 841 членове, 167 общински и районни партийни организации, както и избрани ръководства в 13 области. Това е нещо, което лично аз оценявам много високо и искам да благодаря на хората, които се ангажираха с целия този процес, заяви той, отбелязвайки, че АБВ все още няма девет месеца като политическа партия. По думите му, това не е просто интерес на хората към един нов политически субект, а израз на дълбока вътрешна убеденост за необходимостта от участие в една нова партия вляво, която не създава, а решава проблемите в този политически спектър.
Зам.-председателят на АБВ определи като изключително предизвикателство начина, по който ще бъде излъчен председател на партията. От една страна, за първи път партия от левицата отива на такъв избор, а от друга си даваме ясна сметка за хватката, в която се намира АБВ от гледна точка на ключовото за страната политическо събитие за тази година – изборите за местна власт през есента, посочи Петков. Той обясни, че са предвидени два типа избирателни секции, като технологията на гласуване също ще е два типа. Първият тип ще са избирателни списъци, в които участват членове на АБВ, а вторият тип гласуващи ще бъдат симпатизантите на партията. Списъкът с членове на партията ще е готов до 22 април, а самият избор ще се проведе на 25 април, когато ще бъде отворен и списъкът със симпатизанти. Началото на изборния ден ще бъде дадено в 9 часа и ще приключи в 18 часа. Председател на Националната избирателна комисия ще бъде юристът Весела Лачева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: