Плевенски специалисти алармират: Задава се трети пик на грипа през този сезон

19.03.2015 14:19

19.03.konova

Безплатни консултации и изследване на имунен статус ще проведе Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ в Плевен на 26 март, четвъртък. Това обяви на пресконференция днес в БТА имунологът доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ. Заедно с проф. д-р Ваня Недкова, началник на Клиниката по детски болести към УМБАЛ – Плевен, тя коментира пред медиите тревожните данни за продължителността и тежестта на зачестилите напоследък необичайни вирусни инфекции, обхващащи всички възрастови групи, включително нерисковите – тези на младата възраст.
Доц. Конова отбеляза, че напоследък се наблюдава понижен имунитет на хората, което от своя страна води до усложнения след боледуване от грип. По думите на имунолога, през тази година не само у нас, но и по целия свят, грипната епидемия е протекла много по-тежко, посочвайки, че се наблюдава ръст на хоспитализациите и рехоспитализациите. Като обезпокояващ факт специалистът изтъкна това, че на зараза са податливи не само уязвимите групи – малки деца, възрастни хора или бременни, но и много младежи, които досега не са боледували толкова тежко.
От своя страна, проф. Ваня Недкова изнесе стряскащи данни на Световната здравна организация и Центърът за контрол на заболяванията в САЩ, според които тази година грипната епидемия е настъпила по-рано, а смъртността е най-висока от 2005-а насам. Колкото до нашата страна, тя сподели, че са били отчетени два пика на грипна епидемия, а тревожното е, че на вратата чука и трети.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: