Общински съвет Никопол виновен за неусвояването на 8 милиона лева европейско финансиране

16.03.2015 12:16

Съветниците умишлено осуетяват изграждането на съоръжение за защита на населението от наводнения, финансирано от ЕС

nik4

На фона на зачестилите опустошителни наводнения, които само през 2014г. взеха десетки жертви, общинският съвет на Община Никопол осуетява изграждането на геозащитно съоръжение за защита на населението от наводнения. Изграждането на съоръжението е предвидено в рамките на проект „Предотвратяване на риска от наводнения от река Дунав при Никопол и Турну Мъгуреле – предпоставка за опазване на околната среда в трансграничния регион”), финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.
Общият бюджет на проекта е над 9 (девет) милиона лева, от които 85 % (над осем милиона лева) се отпускат безвъзмездно от ЕС, 13 % идват от Националния бюджет и само 2 % се осигуряват от Община Никопол под формата на собствен принос. Партньор по проекта от румънска страна е Община Турну Мъгуреле.
Реализацията на проекта е от изключително значение за укрепването на брега на река Дунав в участъка при гр. Никопол, тъй като през последните няколко години нивото на реката се повишава катастрофално в този участък. Основна дейност по проекта е изграждане на геозащитна стена, която ще разреши дългосрочно този проблем, като предпази населението от наводнения.
Изпълнението на проекта е в изключително напреднала фаза, като до момента община Никопол е похарчила за проекта средства в размер на над 500 000 лв. Средствата са верифицирани от контролните органи и възстановени на общината. До момента проектът се изпълнява успешно, без отклонения от плана и одобрения времеви график.
Поради настъпващия краен срок (31.12.2015 год.) за изпълнение на проекти от програмния период 2007-2013г., Община Никопол идентифицира нужда от мостово финансиране и мотивирано предлага на Общинския Съвет това финансиране да се осигури чрез кредит по Фонд ФЛАГ. Фондът е специално създаден, за да предоставя нисколихвени заеми на общини-бенефициенти по проекти, финансирани от програмите на ЕС.
Фонд ФЛАГ изразява принципно съгласие да отпусне необходимия краткосрочен заем, но съгласно процедурите на Фонда и Закона за местното самоуправление и местната администрация, е необходимо Решение на Общинския съвет за вземането на краткосрочен заем.
Няма съмнение, че всеки общински съветник би гласувал ЗА подобно решение, което е свързано с опазване здравето и живота на хората, но за съжаление, общинските съветници Марина Личева, Иван Павлов, Надка Димитрова и Красимир Халов (и четиримата от ПП ГЕРБ) гласуват ПРОТИВ това решение, без да посочват мотиви за това, като по този начин саботират изпълнението на жизненоважен проект.
Не по-малко безотговорно е отношението на председателят на Общинският Съвет –инж. Мария Георгиева, както и съветниците Яница Людмилова, Любен Лаков, Даниела Венелинова (четиримата независими) и Пепо Петров (ПП ГЕРБ), всички те гласували „въздържал се“.
Ръководството на Община Никопол неведнъж е запознавало Общинският Съвет за последиците, които биха настъпили в случай на невъзможност за осигуряване на финансиране по проекта, а именно:
1. Община Никопол ще бъде задължена незабавно да възстанови на МРРБ и Управляващият орган на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г., разплатените и възстановени до момента средства по сключени договори, в размер на над 500 000 (петстотин хиляди) лева.
2. Община Никопол ще загуби възможността да предпази населението си от наводнения за сметка на осигурено европейско финансиране, с общ бюджет от над 9 (девет) милиона лева, от които 98% са безвъзмездно финансиране. Рискът от наводнения, с които Общината неведнъж се е сблъсквала през годините, ще продължи да заплашва населението на гр. Никопол и занапред.
3. Отказът от изпълнение на проекта ще доведе до невъзможност общината да получи безвъзмездно финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България за новия програмен период 2014-2020г., тъй като по собствена инициатива и без обективни причини е провалила вече спечеленият проект.
Ръководството на общината е поискало съдействие за разрешаване на възникналия проблем от премиера Бойко Борисов, министъра по Еврофондовете Томислав Дончев, регионалния Министър Лиляна Павлова, както и областния управител на Плевен Ралица Добрева.
Позиция на Община Никопол. Публикуваме без редакция

#тагове:

НАЙ-НОВИ: