Какво се случва в пордимската земеделска кооперация „Дрен”?

13.03.2015 9:07

На 15 май изтича поредният мандат на ръководството на ЗКПУ „Дрен” в Пордим и както е вписано в Устава на земеделската кооперация, до тази дата ще трябва да бъде проведено отчетно-изборно събрание. Това беше и поводът да бъдем потърсени от разтревожени за бъдещето на кооперацията пордимчани.

zema

Техните опасения са, че форумът отново ще бъде манипулиран от досегашния председател, довел с досегашното си управление земеделската кооперация до лоши финансови резултати и драстично намаляване на обработваемата земя. Не са един или двама пордимчани, поискали да станат членове на земеделската кооперация през последните години и недопуснати по различни формални причини, въпреки че в Устава категорично е вписано: Член на кооперацията може да бъде всяко физическо лице, което е навършило 16 години, не е поставено под запрещение, запознато е с Устава й, както и с произтичащите от него права и задължения и е съгласно да ги спазва. Пордимчани допускат, че това е поредния „номер” на председателя, за да си осигури уютното мнозинство, което да го преизбере. Между другото, има и заведено дело, оспорващо легитимността на последния форум от май 2011-та година.
Искаме истинско събрание, избиране на нов председател и нов управителен съвет, категорични са потърсилите ни за съдействие за даване публичност на случая пордимчани. Кравефермата и овцеферамта са вече в историята. Забавя се ежегодно изплащането на рентата, или пък се разсрочва, твърдят те. Хората се принуждават да търсят алтернатива от ситуацията, премествайки земите си в други, твърдят още потърпевшите. Желанието им е едно: кооперацията да бъде стабилизирана и добре управлявана, но с досегашното ръковдство на ЗКПУ „Дрен” това е невъзможно, категорични са хората.
Те се надяват предстоящото отчетно-изборно събрание да бъде проведено наистина коректно и по правилата, както и да бъдат допуснати до участие и гласуване всички членове, както и да бъдат приети новоподалите молби за членство в кооперацията. Плевен за Плевен ще проследи случая.
Снимка – илюстрация, интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: