Бутат павилионите пред „Спийди” в центъра на Плевен!

12.03.2015 18:12

Със свое решение, днес Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Административен съд – Плевен, издадено в полза на Димитър Жеков, собственик на павилионите пред заведението „Спийди“, според което те са законни. Тоест, обектите трябва да бъдат премахнати.

pl3
Съдът в решението си постанови още, че отхвърля жалбата на Жеков срещу заповед № РД-12-1000/05.11.2013 г. на зам.-кмета на община Плевен, с която е наредено премахването на обект “Павилиони за търговия на дребно, намиращи се в поземлен имот с кад. ид. 56722.659.1036, кв. 36Б по плана на Плевен”. Производството бе образувано по касационна жалба и касационен протест от зам.-кмета на Община Плевен и Окръжна прокуратура – Плевен против въпросното решение на АС – Плевен.
ВАС отхвърля изводите, че магазините са преместваеми обекти, поради отсъствието на съществени елементи, определящи ги като такива – те не могат да бъдат отделени и преместени на друго място в пространството без да бъдат разглобени, демонтирани на части, с което биха изгубили своята индивидуалност, както и че поставянето им, респ. премахването им, изменя трайно субстанцията и начина на ползване на земята. В тази връзка настоящият състав не споделя заключението на тройната съдебно-техническа експертиза, че павилионите са преместваеми обекти, защото след демонтирането им, могат да бъдат преместени на части на друго място и отново монтирани за същите цели. В случая не става въпрос за демонтаж, а за разрушаване на извършен строеж и възможност за новото му преизграждане на друго място, което не обуславя наличие на преместваем обект. За да е такъв, обектът трябва да е преместваем като цяло във вида, който е имал на съответното място, а не да бъде разглобен /разрушен на съставните му части и отново изграден, което явно имат предвид вещите лица, видно от заключението им.
И още: Павилионите са строеж, за който е било необходимо издаване на строителни книжа – одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Липсата на такива строителни книжа прави строежът незаконен и дава правомощие на зам.-кмета на община – Плевен, при наличие на делегирана компетентност от кмета на общината, със заповед №РД-10-1757/12.12.2012 г., да издаде заповед за премахването му и с оглед установената от органа пета категория на строежа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: